Auto Janković
237 Objavljeno 26 april 2021 Autor: Micro Mreza

Osam učenika Centra srednjih škola ''Petar Kočić'' Srbac, predvođeni profesoricom istorije Svjetlanom Milošević, organizovali su ''Dan obilježavanja žrtava logora Jasenovac'' u znak sjećanja na žrtve i strahote ovog logora. Na ovu temu su uradili dokumentarni film ''Bijeli jasen'' u trajanju od 20 minuta, održali prezentacije i predavanja svojim vršnjacima i pravili eseje.

Tijana Adamović, učenica trećeg razreda Gimnazije, kaže da je na projektu radila sa školskim kolegama Konstantinom Šarićem, Ninom Nikolić, Višnjom Sančanin, Anđelom Stanišljević, Gabrijelom Čekić, Sanjom i Teodorom Lepir.

''Zahvaljujem se profesorici istorije Svjetlani Milošević koja nas je okupila i upravi škole što nam je omogućila da na svojevrstan i kreativan način obilježimo jednu ovako važnu temu'', rekla je Tijana.

Konstantin Šarić. učenik trećeg razreda Gimnazije, pun je utisaka i novih saznanja koje je pokušao prenijeti drugovima.

''Privuklo me je to što sam želio naučiti više o svojoj istoriji, prošlosti, stradanju i patnji kroz koji je prošao naš narod. U filmu prelazimo preko nastanka NDH i stradanja žrtava, imamo dosta intervjua sa preživjelim logorašima. Dosta mi znači sve ovo jer ne samo da sam uspio mnogo naučiti, već se nadam da sam to znanje uspio prenijeti na druge učenike škole i u budućnosti planiram raditi još sličnih projekata'', rekao je Konstantin.

On je rekao da su na izradi filma radili tri dana i dodao da je bilo veoma zabavno i poučno.

Najmlađa učenica koja je učestvovala u projektu je Nina Nikolić, učenica drugog jedan razreda Gimnazije. Zajedno sa Višnjom Sančanin radila je prezentacije po razredima o strahotama jasenovačkog logora i ovim putem se zahvaljuje svima koji su ih pažljivo slušali i koji su ozbiljno shvatili ovu temu.

''Mogu za sebe reći da sam patriota i stvarno mi je bilo drago da radim na ovakvoj temi obzirom da se radi o istoriji i stradanju našeg naroda. Četiri puta smo izvodile prezentaciju po odjeljenjima i zahvalila bih se najprije profesorici Svjetlani koja je imala povjerenje u mene i uključila me u projekat. Zahvaljujem se i ostalim kolegama, posebno Višnji koja je zajedno sa mnom realizovala prezentacije, ali i ostalim učenicima škole koji su nas pažljivo slušali'', rekla je Nikolić.

Profesorica istorije Svjetlana Milošević rekla je da joj je bilo zadovoljstvo raditi sa ovako nadarenim učenicima na širenju istine o stradanju srpskog naroda, ne samo u sklopu nastavnog predmeta istorija, već i u toku vannastavnih aktivnosti.

Koncentracioni logor Jasenovac bio je najveći i najozloglašeniji logor u NDH. Po podacima Spomen-područja Jasenovac, do sada je u logoru utvrđeno imenom i prezimenom 83.145 žrtava Srba, Jevreja, Roma, Hrvata i osoba drugih nacionalnosti, a u muzeju procenjuju da je konačni broj žrtava vjerovatno oko 100.000. Službena statistika bivše SFRJ isticala je brojku od 700.000 žrtava, saopšteno je na zvaničnoj stranici opštine Srbac.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Testing centar Gradiška