Auto Janković
227 Objavljeno 26 april 2021 Autor: Srna

Predstavnici Centralnog kulturno-umjetničkog društva (CKUD) ''Lepa Radić'' predstavili su danas projekat izgradnje spomen-komleksa najmlađoj gradiškoj heroini Drugog svjetskog rata Lepoj Radić u njenom rodnom selu Gašnici.

Predsjednik CKUD-a ''Lepa Radić'' Davor Simišić rekao je da je cilj projekta pod nazivom ''Spomen-domaćinstvo Lepa Radić, Gašnica'', čija je relizacija već započeta, da kompleks koji će biti izgrađen bude posvećen očuvanju lika i djela ove heroine.

''Kompleks će, osim centralnog i pomoćnog objekta i spomenika, imati i dodatne sadržaje koji će praktično obezbijediti i samoodrživost projekta'', istakao je Simišić.

On je naveo da je ukupna vrijednost projekta oko 180.000 KM i da podršku očekuju od Gradske uprave, institucija Republike Srpske i BiH, te donatora.

''Prva faza, koja je podrazumijevala obezbjeđivanje zemljišta i dokumentacije, jeste pri samom kraju i sada slijedi druga faza, u kojoj je planirana izgradnja objekata'', rekao je Simišić.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić naveo je da Gradska uprava podržava izgradnju spomen-kompleksa posvećenog Lepoj Radić jer se to uklapa u koncept gradskih vlasti da vrati sjećanje na istorijske ličnosti koje su djelima zadužile Gradišku, kao što je i ova heroina, koja je u vremenu kada je ubijena imala manje od 18 godina.

''Naše opredjeljenje je da na istorijskim činjenicama želimo da odgajamo nove generacije, da nam se tragični događaju više ne ponove. To je siguran način za opstanak na ovim prostorima i dalji razvoj'', istakao je Adžić.

Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Nikola Kragulj ukazao je da je očuvanje sjećanja na lik i djelo heroja Drugog svjetskog rata jedan od najvažnijih zadataka ove organizacije, koja u svom članstvu sada ima još smo pet preživjelih boraca Narodnooslobodilačkog rata.

Kragulj je istakao da je Drugi svjetski rat za Gradišku bio jedan od najtragičnijih perioda, u kojem je izgubila oko 16.500 civila i boraca, te da je zadatak SUBNOR-a i da spriječi reviziju istorijskih činjenica.

Predstavljanju projekta ''Spomen-domaćinstvo Lepa Radić, Gašnica'', u Kulturnom centru Gradiška, prisustvovali su predsjednik Saveza amaterskih kulturno-umjetničkih društava Republike Srpske Momčilo Vesović, te predstavnici Gradske uprave i javnih ustanova.

Lepa Radić je jedna od najmlađih narodnih heroina Jugoslavije. Rođena je 19. decembra 1925. godine u selu Gašnica (Gradiška) u slobodarskoj porodici Radića. U ratu je pokazala neviđeni heriozam, požrtvovanost i liderske sposobnosti. Početkom 1943. godine, tokom 4. neprijateljske ofanzive, u Podgrmeču je predvodila zbjeg ranjenika i stanovništva te je tu i zarobljena od strane neprijateljskih snaga. Odvedena je u Bosansku Krupu gdje je obješena 11. februara 1943. godine. Za narodnog heroja Jugoslavije je proglašena 20. decembra 1951. godine. Biste Lepe Radić se nalaze u selu Jabuka, u Bistrici i Gradišci. Ime Lepe Radić su nosile osnovne škole u Bosanskoj Krupi i Vrbaškoj. U Gradišci i još nekoliko gradova bivše Jugoslavije postoje ulice koje nose ime ove heroine, kao Javna predškolska ustanova u Gradišci. CKUD „Lepa Radić“ Gradiška je najstarije aktivno kulturno-umjetničko društvo u Gradišci. Osnovano je 1954. godine, a ime Lepe Radić nosi od 1963. godine i od tada je najbolju čuvar uspomene na ovu heroinu i sve ono što ona simbolizuje.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Testing centar Gradiška