Auto Janković
3247 Objavljeno 26 oktobar 2017 Autor: Zoran Kalinac

Iako je u četvrtoj deceniji života, polumaratonac, predsjednik i jedan od osnivača atletskog rekreativnog kluba ''Gradiška'' Aleksandar Raca i dalje ispisuje najljepše stranice ovog sporta u malom gradu na rijeci ''Savi''.

Gradiški polumaratonac relativno kasno je počeo da trenira atletiku, ali je za veoma mali period uspio da istrči nevjerovatnih 59 trka, što ga svrstava u jednog od najuspješnijih atletičara sa ovih prostora. Ljubav koju ovaj nevjerovatni optimista pruža atletici je zaista nemjerljiva i jedno je sigurno, da je više ljudi kao što je Aleksandar ovaj sport bi u Bosni i Hercegovini bio na puno većem nivou.  U nastavku teksta donosimo vam veoma interesantan razgovor sa jednim od rijetkih sportista iz Gradiške koji se bavi atletikom.

Koji te put doveo do ''kraljice sportova''?

Prije tri godine sam čuo za 1. Banjalučki polumaraton i počeo sam se spremati za tu manifestaciju. Pripreme su trajale šest mjeseci i bilo je veoma teško. Moram priznati da sam jedva izdržao, jer atletika nije kao fudbal u kome imate priliku i da odmorite. Nakon toga sam se zainatio i shvatio da je ovo sport kojim želim da se bavim.

Trčao si u mnogim zemljama Evrope. Koja je trka na tebe ostavila poseban utisak i koji uspjeh smatraš najvećim u karijeri?

Da, prvo sam trčao po gradovima širom Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, a onda me je angažovao moj menadžer i sponzor koji se brine o meni i sa kojim sam obišao mnoge zemlje van našeg regiona. Njemu sam itekako zahvalan i odužujem mu se tako što zaista puno treniram i što na trkama dajem svoj maksimum. Trčao sam Maribor, Bišofšofen, Minhen, Klagenfurt, Bled, Grac, Salzburg, a najveći uspjeh mi je u Zagrebu na polumaratonu kojeg sam istrčao za 1 sat i 28 minuta. Moram dodati i to da za par sedmica imam 60. trku u Ljubljani, a u junu sledeće godine nadam se da ću istrčati svoju jubilanu 100. trku.

Koliko podrške imate od lokalne vlasti u Gradišci i ko ti je najveća podrška u tvom radu?

Od lokalne vlasti imamo minimalnu podršku, dok sve ostalo nabavljamo preko ostalih sponzora, a u slučaju organizovanja polumaratona pišemo i molbe, jer je organizovanje takvih manifestacija zaista skupo. Najveća podrška u mome radu jeste moj menadžer, bez kojeg ne bi ostvario ovakve rezultate.

Što se tiče priprema za trku Aleksandar ističe da je najbitniji odmor, ali i intenzivno zagrijavanje, te duboka koncetracija bez koje ne vrijedi ni počinjati trku.

Ti si trenutni predsjednik i jedan od osnivača ARK ''Gradiška''. Kakvo je trenutno stanje u klubu i kakve odnose imate sa ostalim klubovima širom Bosne i Hercegovine?

Da, predsjednik sam ARK ''Gradiška'', zajedno sa Dejanom Jakeljićem koji je direktor polumaratona. Stanje u klubu je solidno, za sada brojimo deset članova i imamo veoma dobre odnose sa ostalim bh. klubovima.

Prošle godine ste organizovali sjajnu manifestaciju, 1. Gradiški polumaraton. Odmah nakon toga krenuli ste u pripremu za 2. Gradiški polumaraton. Kakva su tvoja očekivanja?

Moram priznati da smo se veoma napatili da Gradišci podarimo 1. Gradiški polumaraton. Četiri mjeseca smo konstanto radili i mnoge noći nismo niti spavali, međutim uspjeli smo u ovom malom gradu da napravimo nešto veliko. Trenutno spremamo 2. Gradiški polumaraton koji će biti održan 7. aprila naredne godine i ovoga puta očekujemo još više takmičara. Manifestacija je veoma skupa i košta otprilike 12 000 konvertibilnih maraka. Od lokalne vlasti smo dobili 2 000 KM, a ostalo smo uspjeli sami da nabavimo.

Šta bi poručio mladima koji se nalaze na raskršću puteva, koji su između nezdravog života i sporta?

Mladim ljudima bih poručio da se bave bilo kakvim sportom, jer kad si zdrav i spreman u životu možeš sve. Još bih dodao da nikada ne odustaju, i kada si na dnu, daj sve od sebe, ipak će jednoga dana doći tvoje vrijeme. Na kraju bih se zahvalio tebi na saradnji i uputio veliki pozdrav čitaocima Portala Mikro mreža.

 

 

 

Centari civilnih inicijativa