1927 Objavljeno 01 jul 2021 Autor: Bojan Trgić

Povodom solističkog koncerta u Kulturnom centru Gradiška, razgovarali smo s mladim pijanistom Vasilijem Pucarem iz Gradiške, koji je prije realiazcije ovog intervjua dobio vijest da je primljen na Fakultet muzičkih umetnosti u Beogradu i to o trošku države Srbije.

Vasilije je još u ranom djetinjstvu stavljen na put gdje je birao između fudbala i muzike ali je on izabrao muziku i kako kaže nije se pokajao, što je vidljivo iz rezultata koje je do sada postigao. Kako kaže, ljubav prema muzici mu olakšava sate koje provodi vježbajući na klaviru.

"Volim klasičnu muziku i volim da sviram na klaviru. Nije mi teško da svakodnevno vježbam i po nekoliko časova. Takmičenja su mi bitna, jer tu mogu da provjerim sebe i to koliko sam napredovao", poručuje Pucar, koji kaže da su mu uzori Evgenih Kisin, Vladimir Aškenadi, Antun Rubinštajn, a najčešće svira Šopenova i Hendlova djela.

Put od Muzičke škole "Branko Smiljanić" do studenta na Beogradskom univerzitetu je bio trnovit i pun odricanja ali se isplatilo.

"Nakon osnovne škole u Gradišci otišao sam u Beograd, gdje sam imao brojna iskustva i dobra i loša. Ono što me je razlikovalo od mojih vršnjaka je odvojenost od porodice, pa sam često morao sam sebi da kuvam, peglam, čistim i ostalo, a sa svojima sam pričao putem društvenih mreža. Ipak, uz silno odricanje sam imao i sreću da na jednom od mnogobrojnih takmičenja na kojim sam učestvovao upoznam profesorku Jokut Mihailović koja je u svojoj karijeri sarađivala sa svjetski poznatim pijanistima i koja je prepoznala moj potencijal u tim godinama."

Kasnije je Pucara karijera odvela u klasu profesorice klavira Ane Kovačević, koja je, po njegovim riječima, zabetonirala njegovu karijeru pijaniste. 

Kako Pucar ističe cilj mu je da se usavršavana Muzičkoj akademiji, te da nastavi i dalje da učestvuje na pijanističkim takmičenjima.

"Najviše me inspiriše izazov, nova djela, sviranje sa orkestrom. Prošle godine za dan škole sam trebao izvesti Grigov koncert u A molu, sa školskim orkestrom, međutim situacija sa koronom je sve pokvarila. Sada se polako sve vraća u normalu i nadam se da ću uspjeti završiti zacrtano."

Obzirom na obaveze Pucar nema baš mnogo vremena, s toga i rijetko dolazi u Gradišku ali kaže da voli doći u svoj grad, zato mu je i poklonio ovaj koncert.

"U Gradišku dolazim par puta godišnje, obično za praznike, Božić, Vaskrs. Ja volim svoj grad, tu sam odrastao, napravio svoje prve muzičke korake sa nastavnicom Stojankom Škorić. Iz ljubavi prema mojoj Gradišci, želim da joj poklonim i da publici predstavim ljepotu klavirske klasične muzike. Klasična muzika je kraljica svih muzičkih žanrova, a klavir je kralj instrumenata", zaključuje Pucar.

Koncert mladog muzičara Vasilija Pucara možete pogledati 07. jula u 20 časova, u maloj sali Kulturnog centra Gradiška.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Auto Janković