667 Objavljeno 17 jun 2021 Autor: Micro Mreza

Srđan Bijelić idejni tvorac aplikacije ''Nikolaj'' u intervju za Nezavisne novine ističe da ona sadrži pregled 4.500 svetinja Srpske Pravoslavne Crkve na području BiH, Sjeverne Makedonije, Srbije, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.

To je alat za sve pravoslavne vjernike, turiste i sve dobronamjerne ljude koji žele da se upoznaju sa svetinjama SPC u svojoj okolini i mjestima koje posjećuju. Ona je intuitivna, besplatna i laka za korišćenje. Podržana na Android i iOS mobilnim telefonima.

NN: Kako ste došli na ideju za ovu vrstu aplikacije i kako je sve počelo?

Bjelić: Obzirom da je mobilni telefon, postao vodeća i najčešće korišćena tehnološka alatka, ideja u ovoj percepciji bila je više nego očigledna (osmijeh). Dosadašnji sadržaji naše nacionalne, istorijske i vjerske baštine su najčešće bazirani u vidu pisanih ili parcijalnih elektronskih izdanja. Iz toga razloga dodatno je mobilni uređaj predstavljao pravi put kojim trebam krenuti.

Prije, nešto više od godinu dana, obratio sam se prijatelju Nedeljku Smiljaniću i predočio mu navedenu ideju koja se konceptualno u prvoj iteraciji odnosila na pomoć na putu odnosno geolociranju određene Svetinje.

Vjerujte, nije nam trebalo mnogo vremena, kockice su bile posložene od prvog susreta. Pridružuju nam se Srđan Stanković, Predrag Adamović i Otac Teofil, Iguman manastira Osovica (ispostaviće se kasnije i recenzent aplikacije Nikolaj). Vođeni hrišćanskom radosti i entuzijazmom, nazvali smo se „Nikolaj tim“.

Ime je dobila po Svetom Vladiki Nikolaju Velimiroviću, značajnom piscu, propovjedniku i proslavljenom misionaru. Djela Vladike Nikolaja veliki uticaj su ostavila na mene, i danas čitajući ove svete riječi, iznova saznajem istinsku i hrišćansku vjeru. Moj „jedini uslov“ je bio da aplikaciji nosi naziv po ovom svetitelju.

Ovaj naš tim, kasnije proširen sa dobrotvorima, zahvaljujući svojoj ljubavi, vjeri i osjećaju prema duhovnoj pripadnosti svog naroda, poklonila je SPC jedinstvenu aplikaciju, koja će u narednom periodu sigurno doživjeti prevode na ruski i engleski jezik, te na taj način postati internacionalnog karaktera.

NN: Kome je namijenjena aplikacija?

Bjelić: Aplikacija Nikolaj, pored nas koji živimo na ovim prostorima, namijenjena je svim pravoslavnim hrišćanima, kao i turistima, te svakom znatiželjnom dobronamjerniku koji planira posjetite vjerske objekte SPC na području BIH, Sjeverne Makedonije, Srbije, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.

NN: Koji je sadržaj aplikacije?

Bjelić: Aplikacija je intuitivnog sadržaja i prilično je jednostavna za korišćenje. Podržana je na Android i iOS mobilnim telefonima. Sadržajno obuhvata oko 4.500 slika naših svetinja, desetine hiljada riječi opisnog karaktera o svetinji i tačnoj maršuti do lokacije.

Konceptualno, aplikacija pronalazi našu mikrolokaciju i suptilno izbacuje okolna sveta mjesta u obuhvatu do 50 km. Možete jednim klikom da se informišete vizuelno i opisno o svetinji, i ukoliko ste zainteresovani drugim klikom, preko mobilnog telefona dobijate precizno uputstvo do Svetinje.

Bitno za napomenuti je činjenica, da možete iz svog doma, radnog mjesta ili druge lokacije, da se informišete u svim mjestima, na primjer o svetinjama u Crnoj Gori. Na ovaj način smo omogućili i jedan vid elektronske knjige naše kulturne baštine na ovim prostorima, u kojoj se možete svakodnevno informisati bez obzira gdje se nalazite.

NN: Da li imate podršku za ovaj projekt?

Bjelić: Podrška i razumijevanja od prvog dana začeća ideje bili su prisutni. Aplikacija Nikolaj dobila je blagoslov SPC odnosno Episkopa Banjalučkog g. Jefrema. U samom razvoju aplikacije učestvovali su mnogi dobri ljudi i dobrotvori i hvala im na tome. Svi koji su učestvovali na bilo koji način, iz znaka zahvalnosti i pažnje, navedeni su unutar same aplikacije u odgovarajućim rubrikama. Na ovaj način odali smo zahvalnost svima koji su uzeli učešće u ovom projektu.

Aplikacija je zvanično objavljena 4.6. u administrativnom centru Vlade RS. Pokrovitelj ove manifestacije bilo je ministarstvo za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske na čelu sa g. Srđanom Rajčevićem.

NN: Obzirom da dolazite iz svijeta telekomunikacije, koji su Vam planovi za naredni period i da li pripremate nešto novo?

Bjelić: Da (osmijeh). Skoro petnaest godina, praktično svoj dosadašnji radni vijek proveo sam u telekomunikacijama. Radim u kompaniji Mtel a.d. Banja Luka. Trenutno, razrađujem novu ideju koja je takođe aplikativnog sadržaja i namijenjena je mobilnim telefonima. Kao što sam spomenu na početku našeg razgovora, mobilni telefoni iz dana u dan, sve više se koriste za privatne i poslovne svrhe. Definitivno doživljavaju i jedan oblik revolucionarnog preobražaja u načinu korišćenja i potreba.

Aplikacija se može preuzeti na Google play storeu kao i na APP Storeu.

/Nezavisne/

Auto Janković