774 Objavljeno 26 maj 2021 Autor: Micro Mreza

Koliko se vrednuje agencijski rad i kada je pravi trenutak za razgovor o povećanju agencijske naknade? Koji digitalni trendovi vladaju i šta možemo očekivati do kraja 2021. godine? Odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja će dati direktorka agencije Drive, Danka Trbojević, na ovogodišnjem Play Media Day-u. U susret događaju, donosimo intervju sa Dankom, vlasnicom MBA diplome za marketing komunikacije.

Koliko je i kako trenutna pandemija “poremetila” odnos na relaciji agencija-klijent?

Danka Trbojević: “Prošla godina nam je većim dijelom bila premještena na online, na virtuelne sastanke i online organizaciju.Rad od kuće nam ni ranije nije bio stran, naravno u pojedinačnim slučajevima. Međutim, ovo je za sve nas, ipak, bila nova situacija. Rad od kuće nas je vrlo brzo naučio da je komunikacija jedan od ključnih preduslova za uspjeh praktično svakog projekta i da je upravo dijeljenje informacija u realnom vremenu, značajno unaprijedilo kvalitet rada.

Efikasna komunikacija sa klijentima prije svega zahtijeva dobru organizaciju unutar agencije. To praktično znači da je ko, s’kim, kada i zašto komunicira jednako važno kao i tema razgovora. Srećom, kako nam situacija dozvoljava, polako smo krenuli da se vraćamo u ‘normalu’ i da funkcionišemo uživo, kako interno tako i sa pojedinim klijentima, naravno uz sve mjere zaštite.

Plan je da nastavimo da djelujemo kao veliki integrisani tim u okviru naše agencije, da kreiramo još kvalitetnije kampanje sa našim klijentima i da zajedno razvijamo i podstičemo razumijevanje tržišta u digitalnom svijetu.”

Tokom posljednih godinu dana, pandemija je ostavila ogroman uticaj na globalnu ekonomiju, ali se često znalo čuti da klijenti odlučuju budžet za klasični oblik marketinga preusmjeriti na digitalni. Slažete li se da je digitalni marketing sada važniji nego ikada prije?

Danka Trbojević: “Tokom prve polovine 2020, većina oglašivača na globalnom nivou je potpuno prekinula oglašavanje i ulaganje u ovaj segment, da bi se već tokom Q3 prošle godine ponovo aktivirali. Što se tiče budžeta, svakako nisu na nivou od 2018/2019, ali očekivanja su da će se situacija stabilizovati početkom naredne godine.

Klijenti su krenuli više da ulažu u digitalne kanale, da preusmjeravaju svoje budžete u neke druge vidove promocije poput osnaživanja sopstvenih kanala komunikacija, ulaganja u razvoj e-commerce platformi i sl. 

Procjenjujem da će Online kupovina koja je, bukvalno, eksplodirala prethodne godine nastaviti da raste zbog sada stečenih navika i konfora koji ovaj vid kupovine pruža.  Većina kompanija, koja je zbog nužde morala da se prilagodi ecommerce uslugama i razvoju digitalnih kanala, će nastaviti da ulaže i razvija ove segmente poslovanja. Uvjerili su se da upravo kroz ove kanale ostaju čvršće povezani sa svojim potrošačima.”

Šta prognozirate – šta nas očekuje u kreativnoj industriji po završetku pandemije?

Danka Trbojević: “Tradicionalni pristup, u kome klijent da brief a agencija je tu da osmisli rješenje, treba zamijeniti zajedničkim razvijanjem poslovnih rješenja, partnerskim odnosom. Umjesto pukog angažovanja agencije treba razvijati pristup saradnje i partnerstva. Klijenti su vrlo oprezni, boje se inovacija i nije im lako da kontrolu prepuste agencijama. Mislim da je prvi korak upravo izgradnja povjerenja, a potom i međusobno poštovanje.”

Koliko su društvene mreže promijenile, pa i odmogle kreativnoj industriji i generalno vrednovanju kreativnog rada?

Danka Trbojević: “Prirodno je, ali i neophodno, biti prisutan na kanalima na kojima naša ciljna grupa provodi najviše vremena, kanalima kojima vjeruje... I priključiti se toj diskusiji. Tehnologija je znatno promijenila način komunikacije i možemo reći da se face to face razgovor preselio u online svijet i na društvene mreže i zato je danas važno za brendove da budu dio tog svijeta. Danas je izazov dospjeti do potrošača, a komunikacija sa njima dobila je dinamičniji odnos upravo zahvaljujući društvenim mrežama.

Nove tehnologije omogućile su real time komunikaciju i otvorile brendovima mogućnost da razgovaraju sa svojim potrošačima na osnovu informacija i događaja u trenutku dešavanja.

Brendovi kao što su Oreo, Lego, Sneakers itd. su među prvima pokrenuli ovakve kampanje naslanjajući se na određene momente i postavili nove standarde u brzini komunikacije sa potrošačima. Njihove kreativne poruke su posredstvom društvenih mreža dolazile do ciljne grupe kako se određeni događaj desi.

Danas je više nego ikada postalo bitno biti na pravom mjestu, u pravo vrijeme, sa pravim sadržajem. To naravno i pred klijente i pred kreativne timove agencija postavlja novi zadatak. Sa strane klijenta zahtijeva se veća agilnost i promtno reagovanje – kreativni timovi u agencijama su na to već spremni!“

U svijetu marketinga ste dugi niz godina. Šta je po Vama ostalo nepromijenjeno i konstantno u marketingu, a šta je prošlo kroz najradikalnije promjene?

Danka Trbojević: “Ulaganje u digitalne medije konstantno raste iz godine u godinu. Pogotvu je primjetan razvoj sopstvenih digitalnih kanala i taj razvoj se prije svega vidi od početka pandemije kada su digitalni mediji postali jedini kanali prodaje. Najveći dio novca za digitalno oglašavanje nije usmjeren ka medijima, već kompanijama poput Google-a i Facebook-a. Upliv društvenih mreža je prepoznat kao jedan od najvećih problema ekonomske održivosti medija, ali i kriza tradicionalnih modela oglašavanja. Televizijsko oglašavanje i dalje drži primat, ali tržište digitalnog oglašavanja je tržiste koje najbrže raste.”

Učestvovaćete na šestom po redu Play Media Day-u. Šta možemo očekivati od Vašeg predavanja?

Danka Trbojević: “Razgovaraćemo o tome koliko se vrednuje agencijski rad, koji su to najbolji modeli naplate i kada je pravi trenutak za razgovor o povećanju agencijske naknade… Nezaobilazna je priča i o digitalnim trendovima.”

Play Media Day 06 će se održati zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj. Događaj su podržali i Delegacija EU u BiH, kao i Sara voda.

Vidimo se na Play Media Day 06!


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Auto Janković