Auto Janković
7542 Objavljeno 19 mart 2021 Autor: Slađana Vergić

Emotivni filter, hrana za dušu, flaster, a ponekad ujedno i kiselina na ranu. Riječ muzika poprilično je kratka za sve što ona jeste. Rade Lukić iz Gradiške priča jezike muzike, vođen sluhom i talentom. Njegova ljubav prema ovoj vrsti umjetnosti nije se prelila na samo jedan instrument.

Rođenje istinske ljubavi

Ponekad umjetnost prokrči svoj put čak prije nego što upoznamo šta je to svijet. Strast i emocija jesu upravo ono što ljubav izdvaja od čistih tehnikalija. Rade svoju prvu istinsku opčinjenost muzikom doživljava tačno prije 16 godina.

''Od djeda sam naslijedio prvu harmoniku, imala je 32 basa. Otac je doveo kući jednog harmonikaša, poznatog u našem gradu. Od toga susreta rodila se izrazita ljubav prema muzici koja i danas traje'', kaže Rade.

Sa samo sedam godina, ispunjen znatiželjom, fasciniran melodijama koje su dopirale iz toga čudnovatog instrumenta uplovio je u magični svijet muzike.

Talenat i ljubav- ključni sastojci

Neosporna je činjenica da muzika zahtijeva predanost, rad, fokusiranost i trud. No šta je sa talentom? U ovom slučaju usudim se reći da je Rade sačinjen od istog. Broj instrumenata koje je uglavnom učio da svira u intimi svoga doma rastao je iz dana u dan.

''Harmonika je bila prvi instrument koji sam naučio da sviram, ali sam ipak odlučio da mi to nije dovoljno. Pored harmonike, trenutno sviram gitaru, bas gitaru, klavir, šargije, saz i tamburicu. Ipak, sa harmonikom sam najspretniji'', rekao je Rade za ''Micro mrežu''.

 Ljubav, trud i predanost urodili su plodom.

''Veliko početničko znanje na harmonici sam stekao od Jove Jerkovića, kasnije me podučavao Nermin Nero Čordić. Uz njega sam naučio svirati i osjetiti muziku što mi je pomoglo prilikom učenja drugih intrumenata'', kaže Rade.

Pojasnio nam je da numere skida po sluhu iako ne zna da čita note.

''Tokom srednje škole bio sam član orkestra KUD-a ''Kolovit'' gdje sam za koreografiju Igre sa Ozrena imao priliku učiti i svirati šargije, a nakon toga i saz'', pojasnio nam je.

Muzika kao način života

Od obaveze, pa sve do čistog užitka muzika je uvijek bila sastavni dio njegovog života. Kaže da je za njega druženje sa instrumentima kako fizičko, tako i psihičko rasterećenje i odmor za dušu, kao i odmor od fakulteta i svakodnevnih obaveza.

''Muzika oslikava moj život. To je jednostavno način za izražavanje i lijepog i ružnog, sreće i tuge'', poručio je za ''Micro mrežu'' Rade Lukić.

Po savjetu sestre, Rade je napravio YouTube kanal gdje objavljuje sve svoje covere kojih trenutno ima 13 objavljenih.

Pružimo podršku i dajmo vjetar u leđa mladim talentima.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Testing centar Gradiška