Auto Janković
817 Objavljeno 06 januar 2021 Autor: Micro Mreza

Vinko Marinović je u Sarajevu nastavio sa nizom uspeha koje je imao i na prethodnim radnim mjestima.

U sezoni koja je prerano završena zbog korona virusa osvojio je titulu, s obzirom da je njegov tim bio prvi u trenutku prekida prvenstva, a zatim je stigla i jesenja titula. Sarajevo je postavilo niz rekorda, među kojima se izdvaja podatak da je ovaj tim u 2020. godini jedini bez poraza u Evropi kada su u pitanju domaća takmičenja.

''Igrači su najzaslužniji na uspehe koje smo postigli i možemo da budemo ponosni. Na početku sezone smo se postavili tako da idemo utakmicu po utakmicu, odigrali smo ukupno 25 susreta, a bilo je onih koji su išli za reprezentaciju, te su sakupili po 30-ak mečeva u prvom dijelu sezone. Fudbaleri su pokazali karakter, rekordima se nismo opterećivali. Drugi dio sezone biće mnogo teži, mnogi timovi će da se pojačaju kako bi ostvarili željene ciljeve i svi će davati maksimum. Moraćemo da nastavimo ovako, da idemo od meča do meča i na taj način ostvarimo planirano'', istakao je Marinović.

Igralo je Sarajevo i Evropu, ostvarene su dvije pobjede i dva poraza, a meč protiv škotskog Seltika, u kom je tim iz Glazgova slavio s minimalnih 1:0, pokazao je da BiH ima šta da pokaže na međunarodnoj sceni. Od Sarajeva se očekuje da iduće godine u Evropi bude još bolje. Motiv bi mogla da predstavlja i činjenica da nijedan klub iz BiH ranije nije igrao grupnu fazu nekog od evropskih takmičenja.

''Nama je najvažnije da drugi dio sezone završimo sa uspjehom. Ubijeđen sam da će vremenom doći i taj plasman u grupu, mada će zbog reorganizacije takmičenja pod okriljem UEFA biti sve teže. Stekli smo samopouzdanje u protekloj sezoni i iskustvo iz prethodnih mečeva će nam dobro doći za sljedeću godinu''.

Vinko Marinović je poznat kao strijelac prvog poslijeratnog gola za Crvenu zvezdu u evropskim takmičenjima, bilo je to protiv škotskog Hartsa 1996. godine koji je beogradskom timu donio prolaz dalje. Nekoliko puta stidljivo se provlačila informacija da bi mogao sjesti na klupu tima iz Ljutice Bogdana, a na pitanje da li bi mu to bio izazov rekao je sledeće:

''Uvijek razmišljam samo o tome da budem maksimalno skoncentrisan na klub u kom se trenutno nalazim, a sada sam u Sarajevu. U ovom poslu nikada ne znate gdje ćete otići, gdje će vas put odvesti, naravno dosta toga će da zavisi od mog napretka i daljeg trenerskog razvijanja''.

Zvezdu trenutno vodi Dejan Stanković s kojim je igrao u ovom timu.

''Čujem se sa Dekijem, ponekada se vidimo, kada to obaveze dozvole okupi se ta naša generacija prisjetimo se raznih detalja, popričamo, razmijenimo iskustva''.

Osim meča sa Hartsom ostala su upamćena još dva duela Zvezde iz 1996. godine, protiv Kajzerslauterna i Barselone.

''Tokom karijere imao sam mnogo teških utakmica i rivala, a svima nama ostaje u sjećanju taj duel sa Barselonom, u kojoj su igrali Figo, Gvardiola, Stoičkov, njen član je bio i Ronaldo, ali nije nastupio u prvoj utakmici na kojoj sam igrao, dok sam revanš propustio. Mislim da su našu generaciju obilježile ta i utakmica protiv Kajzerslauterna koju smo dobili sa 4:1''.

Tokom igračke karijere Marinović je sarađivao sa brojnim trenerima, kasnije se i sam posvetio ovom poslu, a posebno izdvaja jednog.

''Fudbal se mijenja i napreduje iz dana u dan, tako da morate biti u trendu i svakodnevno raditi na sebi. Ja sam od svakog stratega s kojim sam sarađivao nešto naučio. Mislim da mi je najviše koristila saradnja sa Draganom Jovićem, kada sam bio njegov pomoćnik u Borcu. I danas smo u odličnim odnosima čujemo se, razgovaramo, razmunjejemo mišljenja, naravno fudbalske teme su glavne''.

Za 2021. godinu Marinović ima jednu veliku želju kada je u pitanju fudbal.

''Nažalost korona je dosta uticala na kopletan život na cijeloj planeti, pa tako i na fudbal. Nadam se da ćemo opet imati pune stadione, fudbal je dosta drugačiji sa navijačima i bez njih'', poručio je Marinović.

/Srpskainfo/

Testing centar Gradiška