690 Objavljeno 25 decembar 2020 Autor: Srna

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske od danas na području svih policijskih uprava kontroliše brzinu kretanja motornih vozila u saobraćaju koristeći mobilne radarske sisteme ugrađene u službena neobilježena vozila, takozvane presretače.

''Na putevima Republike Srpske kontrola nepropisne brzine realizuje se sa ukupno 12 presretača, od kojih 10 novih i dva korištena u prethodnom periodu'', saopšteno je iz MUP-a Republike Srpske.

Kontrola učesnika u saobraćaju presretačima primjenjuje se od juna prošle godine, a osnovni cilj MUP-a Srpske jeste da na ovaj način bude smanjen broj poginulih u saobraćajnim nezgodama, s obzirom na to da je nepropisna i neprilagođena brzina najčešći uzrok saobraćajnih udesa sa posljedicama po lica.

Sa dva presretača u periodu od 13. juna prošle do 30. novembra ove godine evidentirana su ukupno 19.882 prekršaja, a za 11 mjeseci ove godine 11.014 prekršaja prekoračenja propisane brzine kretanja motornih vozila.

Prilikom rada sa ovim uređajima policijski službenici će sankcionisati počinioce prekršaja direktnom kontrolom, zaustavljanjem na licu mjesta i izdavanjem prekršajnog naloga.

Za prekršaje koji ne budu sankcionisani direktnom kontrolom biće vršena naknadna obrada prekršaja slanjem prekršajnog naloga na kućnu adresu vlasnika motornog vozila kojim je počinjen prekršaj.

MUP Republike Srpske apeluje da svi učesnici u saobraćaju poštuju ograničenja brzine kretanja, da prilagode brzinu uslovima i stanju na putu, te da odgovornim ponašanjem doprinesu bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju.

Kontrola učesnika u saobraćaju sa presretačima u MUP-u Srpske primjenjuje se od juna 2019. godine.

Naime, sa dva presretača u periodu od 13.06.2019. do 30.11.2020. godine, evidentirano je ukupno 19.882 prekršaja (za jedanaest mjeseci 2020. godine evidentirano je 11.014 prekršaja prekoračenja propisane brzine kretanja motornih vozila).

Neke od najvećih brzina evidentiranih navedenim radarskim sistemom su:

- na području Grada Gradiška, brzina 266 km/h na ograničenju brzine od 80 km/h (prekršaj počinjen motociklom);

- u mjestu Blagaj, opština Novi Grad, brzina 199 km/h na ograničenju od 80 km/h;

- u mjestu Kamičani, grad Prijedor, brzina 196 km/h na ograničenju brzine od 80 km/h;

- na području Grada Bijeljine, brzina 180 km/h na ograničenju brzine od 80 km/h;

- u mjestu Glamočani, opštine Laktaši, brzina 167 km/h na ograničenju od 100 km/h.

Podsjećamo da se od danas na području svih policijskih uprava vrši kontrola brzine kretanja motornih vozila u saobraćaju uz pomoć mobilnih radarskih sistema koji su ugrađeni u službena neobilježena vozila tzv. presretače.


Subscribe na naš YouTube kanal.

Pratite ''Micro Mrežu'' na FacebookuInstagramu i Twitteru.

Besplatnu Android aplikaciju preuzmite OVDJE.

Auto Janković