3401 Objavljeno 23 decembar 2020 Autor: Micro Mreza

Radnici Mikrokreditne fondacije „Prizma“ ponovo su se našli na meti policije, zbog sumnje da su varali građane lažnim kreditima, potvrđeno je za Srpskainfo.

Podsjetimo, do sada su podneseni brojni izvještaji protiv radnika i funkcionera MKF „Prizma“ zbog sumnje da su imali organizovani način na koji su varali građane širom Republike Srpske.

U PU Gradiška su rekli, navodeći inicijale, da su izvještaj podnijeli protiv Jungića zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

– On se sumnjiči da je u toku 2012. i 2013. godine u Srpcu kao kreditni službenik mikrokreditne fondacije iskorištavanjem svog položaja ili ovlaštenja doveo u zabludu I.T. iz Srpca, na način da će joj biti omogućena isplata kredita u iznosu od 1.000 maraka. On je zatim sačinio zahtjev za kredit i lažni ugovor o kreditu kojim je zadužuje za iznos od 9.000 maraka, a da novac nikad nije isplatio – pojasnila je portparol PU Gradiška Slobodanka Subotić.

Osim toga, Jungić je kreditno zadužio i M. A. iz Srpca kreditom u iznosu od 9.000 maraka, pri čemu ga nije obavijestio i upoznao da će biti zadužen tolikim iznosom novca, niti je isplatio navedeni novac.

– Na opisan način D.J. je pričinio materijalnu štetu I.T. i M.A. u ukupnom iznosu od 22.953,40 maraka, a sebi pribavio materijalnu korist – dodala je Subotićeva.

Policijska uprava Banjaluka je početkom jula ove godine takođe podnijela izvještaj protiv tri radnika MKF „Prizma“ zbog istih krivičnih djela.

U međuvremenu protiv nekoliko radnika „Prizme“ su podignute optužnice, a već se redaju i prve presude protiv njih.

Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da su prevarili na hiljade građana i da su tako stekli korist veću od milion maraka.

Skoro u svim gradovima i opštinama u Republici Srpskoj oni su na sličan način varali građane.

Radnici “Prizme” uglavnom su birali mjesta gdje ima dosta seoskih područja, jer su računali da su ti ljudi manje informisani i obrazovani.

Kada je u pitanju Republika Srpska, najviše su “operisali” na području Mrkonjić Grada, Šipova, Ribnika, Jezera i šireg područja Gradiške.

Oni su dolazili do mještana i objašnjavali im da su dobili donaciju od 1.000 maraka, koju ne moraju nikada vratiti, a samo treba da potpišu neke papire. Građani nisu detaljno čitali šta potpisuju, a u stvari nisu potpisivali nikakve priznanice za donacije, već zahtjev za kredit.

Zatim bi na osnovu tog zahtjeva oni u njihovo ime podizali kredite, najčešće u iznosu od oko 10.000 maraka.

Poslije nekoliko dana radnici ove fondacije su se vraćali u ta sela i ljudima koji su potpisali zahtjev davali po 1.000 maraka, a ostatak novca su zadržavali za sebe.

– Prevarane građani ne bi ništa odmah posumnjali i bili bi zahvalni na dobijenom novcu. Međutim, problem bi nastao kada bi nakon nekog vremena počeli dobijati opomene što ne vraćaju kredit. Mnogi su to odmah prijavili policiji – ispričao je naš izvor.

U međuvremenu, MKF „Prizma“ je otišla u stečaj, a njihova dugovanja je otkupila jedna firma iz Sarajeva koja je nastavila da proziva građane i traže novac. Neki od prevarenih građana morali su i kuće prodati, kako bi namirili dugovanja.

PRVE PRESUDE

Prevareni građani koje je mikrokreditna organizacija “Prizma” pod maskom donacija uvukla u kredite i zadužila ih nezakonito i do 15.000 maraka, konačno će dobiti svoju pravdu i to nakon što su donesene prve dvije presude u kojem su oni oslobođeni lažnih dugovanja. U ovim presudama, prvim među više desetina tužbi koje su podnesene, se navodi da je zahtjev, sarajevske firme koja je otkupila potraživanja, neosnovan i da tuženi neće morati da izmire navodne dugove, kao i da im moraju biti namireni sudski troškovi. Do sada je tužbe protiv ove sarajevske firme podnijelo više od 80 građana.

/Srpskainfo/
Auto Janković