429 Objavljeno 12 decembar 2020 Autor: Bojan Trgić

Dok se Vlada Federacije BiH odlučila na ozbiljnu finansijsku pomoć turističko-ugostiteljskom sektoru, koji je ozbiljno pogođen novonanstalom pandemijom, Vlada Republike Srpske nije uradila ništa konkretno na ovom polju uprkos brojnim apelima turističko-ugostiteljskog sektora.

Odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovone da se "upumpa" u turističko-ugostiteljski sektor 30 miliona konertibilnih maraka bila je pomoć koja će sigurno održati ove sektore da prežive izuzetno tešku godinu. Sa druge strane, Vlada Republike Srpske nije uradila ništa, osim isplate minimalnih doprinosa radnicima za mjesec mart i plata za april, gdje su i ta sredstva kasnila.

Ovakvko zanemarivanje ugostitelja, predstavlja svojevrstana paradoks, kaže član Upravnog odobra udruženja "HoReCa" Republike Srpske, Vladan Šurlan, jer se servira priča da je Republika Srpska bolji entitet.

"Mi stalno slušamo da je Republika Srpska bolji entitet ali vlasti u Republici Srpskoj ništa ne rade da spase ugostiteljski sektor, za razliku od Federacije BiH, koja je donijela konkretan paket mjera pomoći turističko-ugostiteljskom sektoru. Mi nećemo preživjeti bez konkretne pomoći, jer smo mjerama dovedeni na rub egzistencije, a naše prijedloge i apele niko ne sluša", poručuje Šurlan.

Iz udruženja "HoReCa" su prije sedam dana najavili protest, jer, kako kažu nemaju drugog izbora. 

Dok ugostitelji kubure s mjerama borbe protiv pandemije, nameti i opterećenja su ostali isti. Prijedlozi resterećenja putem smanjena PDV-a ovom sektoru sa 17 na 5 odsto čeka prolazak svih procedura za usvajanje, što teče izuzetno sporo, a ugostitelji nemaju vremena, jer gostiju je sve manje, a obevez se gomilaju iz dana z dan.

Centari civilnih inicijativa