1324 Objavljeno 06 novembar 2020 Autor: Micro Mreza

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske danas je, u prisustvu najviših zvaničnika Srpske, ozvaničilo u Centru za obuku u Zalužanima kod Banjaluke početak obuke 22. klase Policijske akademije i Osme klase za pripadnike Specijalne antiterorističke jedinice, potpisivanjem ugovora sa 350 novih kadeta.

Ovom događaju prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, direktor Policije Srpske Siniša Kostrešević i drugi.

Cvijanovićevu je predajom raporta dočekao komandir Počasne jedinice MUP-a Vitomir Petričević, a osim ove jedinice bili su postrojeni i kadeti.

Predsjednica Srpske se obratila kadetima i poželjela im da nakon školovanja postanu pripadnici MUP-a koji će štititi bezbjednost Srpske i njenih građana, te ustavni poredak.

"Ovo je veliki dan za Republiku Srpsku koja je važna za naše živote i bezbjednost. Naravno, to zavisi od efikasnosti MUP-a. Republika Srpska ima ozbiljnu policiju, a jačajući je i stvarajući pretpostavke za bolji rad i školovanje pripadnika MUP-a, jačamo i Srpsku. Na ovaj Centar za obuku možemo biti ponosni jer su uslovi školovanja u njemu na visokom nivou", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je poželjela kadetima uspjeh u školovanju, uprkos današnjim izazovima poput terorizma i migrantske krize.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poželio je kadetima 22. klase Policijske akademije i Osme klase za pripadnike Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srpske, kojima je danas u Zalužanima ozvaničen početak obuke, uspjeh u školovanju i da postanu punopravni pripadnici MUP-a koji je dao i daje nemjerljiv doprinos bezbjednosti i očuvanju Srpske.

On je rekao kadetima da su već postigli uspjeh time što je njih 350 odabrano od 1.700 kandidata.

"Želim vam da uđete u stroj MUP-a i da nikada ne obrukate ovu uniformu. Izabrali ste častan posao", poručio je Višković.

On je rekao da je očuvanje bezbjednosti građana i Republike Srpske važno i poželio kadetima da se tokom školovanja uspješno izbore i sa aktuelnim izazovima kao što su epidemija virusa korona, migrantska kriza i slično.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač istakao je da je u nove objekte za školovanje i nove sadržaje u Centru za obuku u Zalužanima uloženo oko 4,5 miliona KM.

"Ovo je savremeni centar za školovanje koji je na najvišem svjetskom nivou. Ovo smo uradili zahvaljujući podršci predsjednika Republike Željke Cvijanović, srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Vlade Srpske sa premijerom Viškovićem na čelu", istakao je Lukač.

On je naveo da od kadeta očekuje da uspješno završe školovanje da bi MUP dobio kvalitetan kadar.

"Želimo da napravimo prave policajce koji će se brinuti za bezbjednost Srpske i njenih građana", naglasio je Lukač.

On je rekao da je uvjeren da su od 1.700 kandidata izabrani najbolji.

Nakon potpisivanja ugovora sa kadetima planiran je obilazak novih sadržaja u Centru za obuku - sportskih terena, poligona sa pješadijskim i specijalističkim preprekama, teretane na otvorenom, a svečano će biti otvoren Sportski centar i novo moderno strelište MUP-a Republike Srpske.

Javnosti će biti predstavljeni i objekti Žandarmerije za smještaj službenih pasa i Jedinice konjice (menjaž i štala), a izjave za novinare planirane su po okončanju obilaska sadržaja u Centru za obuku.

Besplatnu Android aplikaciju portala ''Micro mreža'' preuzmite OVDJE.

Auto Janković