193 Objavljeno 21 septembar 2020 Autor: Bojan Trgić

Povodom obilježavanja slave grada Rođenja Presvete Bogorodice – Male Gospojine, u gradiškom hramu Pokrova Presvete Bogorodice danas je služena sveta liturgija, nakon čega je u Kulturnom centru upriličen prijem i lomljenje slavskog kolača.

Slavskom prijemu prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, zamjenica gradonačelnika Dragana Ilić, predsjednik Skupštine grada Milenko Pavlović, narodni poslanici i predstavnici političkog, društvenog i kulturnog života Gradiške, kao i gradiški imam Feriz ef. Makić i gradiški župnik p. Tomislav Topić.

Na prijemu povodom slave grada zaslužnim pojedincima dodijeljena su javna priznanja.

Povelja grada Gradiška dodjeljena je Javnoj ustanovi “Zavičajni muzej” Gradiška – za 50 godina rada i izuzetne rezultate u očuvanju kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa i doktoru Saši Vujnoviću – za izuzetan doprinos u oblasti zdravstva.

Doktor Vujnović se obratio prisutnima zahvalivši se za dodjeljeno priznanje i poručio da kada ga god pitaju odakle je on kaže da je iz Gradiške, iako u Gradišci odavno ne živi.

“Ta veza sa rodnim gradom nikada nije prestala, a priznanje, posebno što je od mojih gradiščanaca,mnogo mi znači. Kaže se da niko nije prorok u svojoj kući, pa kada dobijete nagradu od svog grada to obavezuje na poseban način”, poručio je Vujnović.

Zahvalnice su dodjeljene Vladimiru Stanišljeviću – za izuzetne zasluge u oblasti obrazovanja, posthumno Milanu Đurđeviću – za izuzetne zasluge u oblasti arheologije, Dragoslavu Šiniku – za izuzetne zasluge u oblasti humanitarnog rada, Milanu Stojniću za postignute rezultate u sportskom automobilizmu.

Za postignute rezultate u oblasti privrede zahvalnice su dodjeljene kompaniji “Ela tekstil” iz Nove Topole, “Latonedil BiH” iz Gradiške, Zanatskoj radnji “Limont” Elvis Bahtijarevića iz Rovina, kao i Poljoprivrednom gazdinstvu Radomira Tošića.

Otvoren Trg Čubrilovića

Nakon svete liturgije i slavskog prijema u Kulturnom centru, održano je i svečano otvaranje Trga Čubrilovića, na kojem je postavljena statua Veljka Čubrilovića.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je na svečanosti da je porodica Čubrilović, sa svojim porukama i svim onim što je ostavila u obrazovanju i drugim oblastima, pozitivan primjer koji treba svi da slijedimo.

“Statua Veljka Čubrilovića svim građanima treba da služi kao ideja vodilja, jer se srpski narod cijeli 20. vijek borio za svoja prava”, rekao je Čubrilović.

Unuka Veljka Čubrilovića, Vera Vujičić istakla je da je uzbuđena što stoji na trgu koji je posvećen njenim precima i što je Gradiška obnovila uspomenu na svoje stare porodice, koje su svoje živote ugradile u napredak grada.

“Sigurna sam da će Gradiška imati dobru budućnost, jer u prošlosti ima dobro uporište”, naglasila je Vujčićeva.

Uz čestitku građanima Gradiške Dan grada, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić bio je ponosan na kapitalne projekte grada Gradiška u protekle četiri godine, gdje je završena sportska dvorana, završen Trg Čubrilovića, asfaltirano je preko 16 kilometara puta u ruralnim područjima Gradiške, gradi se centralni trg.

"S ponosm mogu rećid a smo i danas podvukli jednu crtu šta smo radili u protekle četiri godine na čitavom prostoru grada Gradiška, u 56 mjesnih zajednica uložili 50 miliona maraka ali isto tako da smo u prethodne četiri godine ostvarili 59 miliona maraka grant sredstava od međunarodnih organizacija. U naredne tri godine će biti završen projekat kanalizacionog sistema, gdje će Gradiška imati riješen problem otpadnih voda."

Adžić je naglasio da je rekonstruisano i 12 društvenih domova, te da je vođeno računa i o školstvu i uvezivanju privrede i obrazovanja.

On je dodao i to da je Gradiška nekada imala pet trgova, koje želi ponovo da vrati građanima.

“Jedan trg smo otvorili, a glavni gradski trg upravo rekonstruišemo. Želimo da Gradišku predstavimo kao slobodarski grad, otvoren za sve dobre ljude”.

Ažić je istakao i to da je Gradiška zahvaljujući ljudima poput Čubrilovića nekad nosila ima Mali Beograd, a da je ovo način na koji naš grad čuva uspomenu na velikane iz svoje prošlosti.