1579 Objavljeno 18 septembar 2020 Autor: Micro Mreza

Tradicionalni, na daleko poznati gradiški vašar, koji se svake godine održava u vrijeme Male Gospojine, inače i krsne slave grada, ove godine neće biti održan.

Pandemija korona virusa  spriječila je održavanje popularnog vašara, odnosno većine aktivnosti iz jednomjesečne manifestacije 'Gradiška jesen'.

''Zanimljivo je da se vašar, doduše u manjem obimu i sa manje radosti, održavao i tokom Otadžbinskog rata. Ove godine će izostati, izostaće i manifestacija ‘Stari zanati’ po čemu smo bili prepoznatljivi. Nadamo se da će sve naredne godine biti drugačije'', rekao je Željko Blagojević, idejni tvorac više manifestacija u toku 'Gradiške jeseni'.

Dragana Ilić, zamjenica gradonačelnika Gradiške, rekla je da će svečani čin obilježavanja praznika Rođenja Presvete Bogorodice, slave Grada Gradiška biti obilježen kako priliči, uz osvećenje slavskog kolača i koljiva.

Kada su u pitanju tradicionalne manifestacije Ilićeva je rekla da one ove godine neće biti održane i  dodala da je ovaj put obilježavanje slave grada planirano na drugačiji način u skladu sa mjerama uzrokovanim koronavirusom.

''Povodom slave grada dodijelićemo nagrade i priznanja zaslužnim građanima Gradiške koje zbog virusa korona nismo mogli realizovati u aprilu. Isto tako ćemo iskoristiti priliku da otvorimo spomen - česmu Dijani Budisavljević, Trg Čubrilovića, pojedine ulice u gradu, a početkom oktobra planiramo da otvorimo i dugo očekivanu sportsku dvoranu'', rekla je Ilićeva.

Tradicionalni Gradiški vašar trajao je tri dana, a bio je na daleko poznat po konjičkim igrama, regionalnoj izložbi stoke, folklornim manifestacijama, viteškim igrama, promocijama književnih i filmskih ostvarenja i drugim aktivnostima. Tradicija Gradiškog vašara duga je 140 godina.

/mojsrbac.info/