675 Objavljeno 05 septembar 2020 Autor: Micro Mreza

Policija Republike Srpske je u 11 dana avgusta sankcionisala 10.600 vozača jer su počnili prekršaje na putevima Srpske.

Od navedenog broja evidentiranih prekršaja, 63.5 odsto se odnosi na prekršaje koji su bili akcent republičke akcije. Tokom provođenja akcije evidentirano je 6.944 prekršaja prekoračenja propisane brzine kretanja, što ukazuje na činjenicu da je svaki četvrti kontrolisani vozač počinio ovaj prekršaj. Najveći broj prekršaja prekoračenja propisane brzine kretanja motornih vozila se odnosi na prekoračenje od 10 do 20 km/h (5.215 prekršaja ili 75 odsto), a zatim slijedi prekoračenje od 20 do 30 km/h (1.262 prekršaja ili 18,2 odsto).

Neophodno je istaći da je 467 vozača počinilo najteži prekršaj, kada je riječ o poštovanju propisane brzine, jer su upravljali motornim vozilom brzinom koja je veća od 30 km/h od propisane. 

Кada je u pitanju kontrola učesnika u saobraćaju na prisustvo alkohola u organizmu, policijaci su alkotestirali 15.801 vozača. Zbog utvrđene nedozvoljene koncentracije alkohola u organizmu sankcionisano je 1.550 vozača. Naime, 52,4 odsto vozača je sankcionisano zbog utvrđene koncentracije alkohola u organizmu od 0,31 do 0,80 g/kg, 30,5 odsto vozača zbog koncentracije alkohola od 0,81 do 1,50 g/kg, a 11,9 odsto vozača je zadržano lišenjem slobode u službenim prostorijama do istrežnjenja ili oporavka zbog koncentracije alkohola preko 1,5 g/kg, kao i 17 vozača koji su odbili da se podvrgnu ispitivanju na prisustvo alkohola u organizmu. Napominjemo, da je zbog utvrđenog prisustva alkohola u organizmu sankcionisan 81 mladi vozač, odnosno vozač mlađi od 21 godine starosti ili sa manje od tri godine vozačkog iskustva. Najveći broj vozača kod kojih je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu evidentiran je i sankcionisan na području policijskih uprava Banja Luka, Prijedor, Doboj i Bijeljina – objašnjavaju u MUP.

Imajući u vidu da je u porastu broj vozača koji upravljanje motornim vozilom pod dejstvom opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova, aktivnosti policijskih službenika su bile usmjerene i na ovu vrstu prekršaja. Dakle, policijski službenici su kod 77 vozača posumnjali da upravljaju pod dejstvom opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova i tom prilikom je 66 vozača sankcionisano (10 vozača pozitivno, a 56 vozača odbilo da se podvrgne ispitivanju).

Takođe, tokom realizacije akcije privremeno je oduzeto sedam motornih vozila (PU Doboj – pet oduzetih vozila, PU Prijedor – 1 oduzeto vozila, PU Gradiška – 1 oduzeto vozilo) i to od vozača koji su upravljali za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilom, kao i zbog činjenice da su u pitanju višestruki prekršioci i povratnici u činjenju saobraćajnih prekršaja, te da u Registru novčanih kazni i prekršajnoj evidenciji imaju neplaćenih novčanih kazni u većem iznosu za počinjene prekršaje.

Ministarstvo i u narednom periodu nastavlja sa preduzimanjem preventivnih i represivnih mjera, a sve u cilju povećanja bezbjednosti u saobraćaju, a sve učesnike u saobraćaju pozivaju  na maksimalan oprez i odgovorno ponašanje prilikom učešća u saobraćaju kako bi broj saobraćajnih nezgoda, naročito onih sa posljedicama po lica bio što manji.

/Srpskainfo/

Auto Janković