792 Objavljeno 10 decembar 2019 Autor: Micro Mreza

U Policijskoj upravi Gradiška, danas je održana pres konferencija za novinare na kojoj su prezentovani rezultati rada za mjesec novembar 2019. godine. Konferenciji su prisustvovali načelnik Policijske uprave Gradiška Bojan Škorić, načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Bojan Mišetić i načelnik Odjeljenja policije Dejan Trifković.

Načelnik Škorić je istakao da je u mjesecu novembru tekuće godine evidentirano 38 krivičnih djela, što je za 12 krivičnih djela više u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 26 krivičnih djela, a ukupno je rasvijetljeno 37 krivičnih djela ili 97,4%.

Po nepoznatom izvršiocu evidentirano je 10 krivičnih djela, od kojih je rasvijetljeno 9 krivičnih djela ili 90%. Analizirajući stanje iz oblasti javnog reda i mira, evidentirano je 25 narušavanja javnog reda i mira što je za 7 narušavanja više u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 18 narušavanja. Nije evidentirano nijedno narušavanje JRM u većem obimu odnosno sa 5 ili više lica. Analizirajući strukturu izvršenih prekršaja, do povećanja je došlo onih prekršaja koji su evidentirani kroz pojačane aktivnosti policijskih službenika i uočavanju prekršaja (svađa, vika, vriska, bezobzirno ponašanje, vrijeđanje, prosjačenje,
posluživanje alkoholom).

Sagledavajući statističke pokazatelje iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, povećan je broj evidentiranih saobraćajnih nezgoda za 13 saobraćajnih nezgoda ili u odnosu 54:41, ali je broj saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima u padu za 2 saobraćajne nezgode ili u odnosu 0:2. Obzirom da u posmatranom periodu nisu evidentirana krivična djela koja bi izazvala uznemirenost javnosti, a nisu evidentirana ni narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, kao ni saobraćajne nezgode sa smrtno stradalim licima, stanje bezbjednosti na području

Policijske uprave Gradiška se može ocijeniti kao zadovoljavajuće. U mjesecu novembru tekuće godine na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška evidentirano je 58 migranta. Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Bojan Mišetić je istakao da je na području Policijske uprave Gradiška evidentirano 38 krivičnih djela, od kojih je 312 krivično djelo iz oblasti opšteg kriminaliteta, 4 krivična djela iz oblasti zloupotreba opojnih droga, 2 krivična djela iz oblasti privrednog kriminaliteta i 1 krivično djelo iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Od ukupno evidentirano 31 krivično djelo iz oblasti opšteg kriminaliteta, rasvijetljeno je 30 krivičnih djela ili 96,8%, a po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno je 9 krivičnih djela ili 90%. Nadležnom tužilaštvu podnesena su 22 izvještaja protiv 26 lica. Evidentirano je 8 krivičnih djela protiv imovine od kojih je rasvijetljeno 7 krivičnih djela ili 87,5%, dok je po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno 6 krivičnih djela ili 85,7%. Broj evidentiranih krivičnih djela ,,Teška krađa“ je u padu za 50% ili u odnosu 1:2.

Iz oblasti zloupotreba opojnih droga evidentirana su 4 krivična djela i 4 prekršaja, a oduzeta je određena količina opojne droge. Načelnik Odjeljenja policija Dejan Trifković je istakao da je ukupno evidentirano 45 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, što je za 22 prekršaja više u odnosu na isti period prethodne godine kada su evidentirana 23 prekršaja, a koji su sankcionisani podnošenjem 11 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanjem 25 prekršajnih naloga. Prekršaje su počinila 54 lica, među kojima je 8 povratnika i 7 maloljetnika.

Evidentirane su 54 saobraćajne nezgode, što je više za 13 saobraćajnih nezgoda u odnosu na uporedni period kada je evidentirana 41 saobraćajna nezgoda. Od ukupno evidentirane 54 saobraćajne nezgode, 18 nezgoda je sa posledicama po lica (prethodne godine 13 nezgoda sa posljedicama po lica), a 36 saobraćajnih nezgode je sa materijalnom štetom (prethodne godine 28 nezgoda sa materijalnom štetom). 6 lica zadobilo je teške tjelesne povrede (prethodne godine 5 lica teške tjelesne povrede), a 21 lice lake tjelesne povrede (prethodne godine 9 lica lake tjelesne povrede).

Ukupno je evidentirano 1524 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja (prethodne godine 1036 prekršaja), koji su sankcionisani sa 16 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanjem 1391 prekršajnog naloga. Iz saobraćaja je isključeno 114 vozača (prethodne godine 127 vozača), od toga 83 vozača je isključeno zbog vožnje pod uticajem alkohola (prethodne godine 98 vozača), 30 vozača su isključena zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava (prethodne godine 26 vozača) i iz ostalih razloga je isključen 1 vozač (prethodne godine 3 vozača). Takođe, iz saobraćaja je isključeno i 45 vozila (prethodne godine 39 vozila).

Načelnik Škorić, dodao je da obzirom da nam predstoje božićni i novogodišnji praznici, a kako bi isti protekli u miru i bez neželjenih posledica, Policijska uprava Gradiška, apeluje na sve građane da se suzdrže od upotrebe vatrenog oružja i opasnih pirotehničkih sredstava, kao i da ne upravljaju vozilima pod uticajem alkohola. Shodno tome, Policijska uprava Gradiška će preduzeti niz pojačanih mjera i aktivnosti kako u oblasti kriminaliteta, tako i u oblasti javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja u cilju sprečavanja narušavanja JRiM i povećanja stepena bezbjednosti.

Auto Janković