785 Objavljeno 31 avgust 2019 Autor: Micro Mreza

Opština Laktaši utrošila je ove godine 30.000 KM, a prošle 60.000 KM za obnovu oštećenih spomenika NOB, u čast poginulih boraca i žrtava fašističkog terora.

Pri kraju je sanacija spomenika poginulim borcima Narodno-oslobodilačkog rata u Slatini, izgrađenog 1965. Spomenik svjedoči o Slatinjanima koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu.

To su borci Drago i Đorđo Babić, Ludvig Baša, Milorad Vasić, Dušan Vukojević, Gligo Đukić, Ciril Žnjidorič, Franc Paulin, Jovan Pejčinović, Božidar Rener, Rajko Stanojević, Luka Subotić, Nemanja Trivić, Franc Crnetić, Danilo Štubelj i Petar Šteković. Na spisku poginulih akitivista Narodnooslobodilačke borbe iz ovog mjesta su Aleksa Babić, Vaso Budiša, Pero Grbić, Blaže, Marko i Savo Mlađenović, Vera Nikolić, Stevo Šteković, Tomo Babić, Ratko Stojanović i Petar Trivić.

U istom kompleksu, pod nazivom “Piramida”, nalazi se i 19 grobnica nepoznatih partizanskih boraca čija su spomen obilježja takođe znatno oštećena, a sada su u fazi rekonstrukcije.

– Obnova spomen-kompleksa u Slatini, ali i drugim mjestima laktaške opštine, dokaz su da u ovoj sredini veoma poštujemo i njegujemo tekovine NOB. To su vrijednosti koje ne blijede, faktor koji potvrđuje našu istorijsku i slobodarsku opredijeljenost – naglašavaju u lokalnoj upravi.

Prethodno je obnovljen centralni spomenik NOB u Laktašima, za šta je iz opštinskog budžeta izdvojeno 60.000 KM. Tako je ovo spomen-obilježje, veoma značajno za Laktaše, zajedno sa gradskim parkom dobilo novi, primjereniji izgled.

Ranko Karapetrović, načelnik laktaške opštine, kaže da je obnova spomenika u čast stradalnika tokom Drugog svjetskog rata veoma značajna.

– Spomenici koji jasno ukazuje na opredijeljenost ovog dijela Kozare, Potkozarja, Lijevče polja, te župskog kraja, za antifašizam i očuvanje tekovina Drugog svjetskog rata, bili su oštećeni. Poslednjih nekoliko godina stekli su se materijalni uslovi da ih obnovimo – kazao nam je Ranko Karapetrović.

Naglašava da ga raduje što je Opština u tome konačno uspjela.

– Poslije Slatine, gdje će obnova spomen–kompleksa “Piramida” biti završena za desetak dana,  ne preostaje nam mnogo posla na uređenju spomenika u manjim mjestima – kazao je Karapetrović.

On naglašava da spomenici u Laktašima i Slatini čine cjelinu zajedno sa parkovima i obližnjim izvorima termalne vode, po čemu su Laktaši prepoznatljivi.

– Naša opština ima veliki broj spomenika NOB. Nastojimo novcem Opštine te na druge načine organizovati njihovo održavanje, uređenje, stalnu brigu i nadzor. Novca za te namjene nema dovoljno i zato su nam od velike pomoći entuzijasti u mjesnim zajednicama, potom udruženja građana i pojedinci, koji pomažu da se spomen-kompleksi dostojanstveno čuvaju i njeguju – smatra opštinski načelnik Karapetrović.

Laktaši

Prethodno su građani, većinom potomci prvoboraca i logoraša u Drugom svjetskom ratu ukazivali na nedopustivo loše stanje spomenika i njihovo održavanje te neophodnost obnove. To je jedan od razloga, kažu u laktaškoj opštinskoj upravi, koji su podstakli na obnovu i vraćanje davnašnjeg izgleda ovim kamenim čuvarima uspomena te sećanja na slavnu prošlost.

Na području laktaške opštine u Drugom svjetskom ratu stradalo je više hiljada boraca i civila, među kojima znatan dio djece, prisilno odvedene i pogubljene u Jasenovcu i drugim ustaškim logorima smrti.

/Srpskainfo/

Auto Janković