Auto Janković
1288 Objavljeno 25 mart 2019 Autor: Bojan Trgić

U našem istraživanju ovaj put smo pokušali analizirati na koji način i u kojoj mjeri se institucije i javne ustanove sa područja opštine Gradiška služe internetom. Ono što smo utvrdili jeste da je prisustvo preduzeća od javnog interesa na internetu šaroliko, da su neki zaista shvatili ozbiljno internet, dok drugi nemaju nikakav vid internet prezentacije.

Ono što na početku izdvajamo kao pozitivan primjer jeste web sajt opštine Gradiška, koji je izuzetno dobro posložen i na kome možete da dobijete sve početne informacije vezane za Gradišku, opštinsku upravu, jvana preduzeća u vlasništvu opštine i drugo. Sajt se nalazi na ovoj adresi.

Nešto skromniji sajt gradiške Gimnazije takođe sadrži dovoljno informacija za sve one koji se interesuju za rad ove ustanove. Gimnazija ima i pristojan sadržaj novosti, s tim da su im naslovne slike s novostima prevelike i često neprilagođene rezoluciji koju sajt zahtjeva, pa se može naći mala zamjerna kod tog tehničkog detalja. Sajt gimnazije prati i fejsbuk stranica, što je takođe pozitivan i poželjan momenat u savremenoj e-komunikaciji.

Tehnička škola Gradiška takođe ima pristojan sajt, koji prati fejsbuk stranica i jutjub kanal, što je pozitivan i jasan znak da Tehnička škola prati savremenu e-komunikaciju.

Nešto lošiji sajt je sajt treće srednje škole u Gradišci-Srednje stručne i tehničke škole, čija je web stranica stara čak sedam godina. Pored sajta koji bi trebao da se modernizuje, popularnom ŠUP-u, kako zovu ovu školu nedostaje i fejsbuk stranice na kojoj bi se lakše komuniciralo.

Fejsbuk stranica Kulturnog centra funkcioniše izuzetno i ima veliki dio publike koja može da "raširi" vijesti o događajima u organizaciji ove ustanove. Međutim, Kulturnom centru neostaje web sajt, koji je u izradi i to je na neki način nedostatak. Pored sajta, Kulturni centar bi se mogao aktivnije uključiti i na ostale društvene mreže poput twittera, gdje je ozbiljnija i obrazovanija publika ali i na instagram gdje je masovno prisutna poplacija starosti ispod 30 godina.

Poseban nedostatak u našoj opštini jeste sajt Autobuske stanice Gradiške, gdje bi se pored međugradskih i međudržavnih redova vožnje mogli pronaći mjesni prevozi i njihov red vožnje.

Kada se generalno analizira rad pojedinih javnih ustanova i preduzeća, primjetno je da se ide ka procesu prilagođavanja savremenoj e-komunikaciji ali je to nedovoljno jer se savremeni proces komunikacije prenosi u virtuelni svijet koji se iz dana u dan omasovljava.

 

 

Centari civilnih inicijativa