921 Objavljeno 01 septembar 2018 Autor: Bojan Trgić

Građani Bosne i Hercegovine u posljednjih nekoliko dana suočavaju se sa problemima prilikom podizanja ličnih dokumenata, pasoša, ličnih karti, vozačkih dozvola i ostalih dokumenata koje dižu u CIPS-u, jer bi ih svaki put na šalteru dočekao isti odgovor "Ne radi sistem".

To je posebno problematično za one građane kojima treba pasoš jer idu na odmor ali ništa manje u problemu nisu ni ostali, koji bez ličnih dokumenata ne mogu nigdje a ne znaju kada će sistem biti osposobljen.

Jasmina Knežević iz Banjaluke kaže da je naišla na problem jer ne može poslodavac da je osigura bez broja lične karte, a već treći put na šalteru joj odgovaraju da sistem ne radi.

"Zaposlila sam se, a u međuvremenu sam vadila novu ličnu kartu, pa su mi trebali broj lične karte i još neki podaci. Tri puta sam išla u policiju i još mi lična karta nije gotova. Nisu mi rekli dokle ću morati da čekam."

Sličan problem zatekao je i Bojanu Todorović iz Gradiške, koja je nedavno položila vozački ali će na vozačku dozvolu morati da pričeka.

"Uzela sam slobodan dan i džaba otišla. Rekli su mi da sistem ne radi. Ispred mene su ljudi takođe bili ljuti, jer im trebaju pasoši, a niko nam nije rekao kada će problem biti otklonjen."

I mi smo pitali MUP Srpske za ovaj problem, međutim, još nismo dobili odgovor. Nezvanično saznajemo da se radi na novom sistemu, pa je trenutno sistem blokiran. Kada će se sve vratiti u normalnu nismo uspjeli da saznamo, do tada čekamo odgovore nadležnih.

Centari civilnih inicijativa