376 Objavljeno 15 oktobar 2021 Autor: RTRS

Dva helikoptera Helikopterske jedinice Specijalne antiterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske predstavljeni su danas u Banjaluci.

Helikopteri su predstavljeni u Centru za obuku MUP-a u Zalužanima.Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač rekao je da su sada zvanično nakon svih provjera, obuka pilota, tehničara, registrovali helikoptere.

''Ovi helikopteri biće zvanično u upotrebi na prostoru BiH. U interesu svih građana je da imamo helikoptersku jedinicu MUP-a, koja može da pomogne svim građanima, posebno kada su elementarne nepogode, gašenje požara. Spremni smo da se odazovemo i pomognemo'', kazao je Lukač.

Navodi da SAЈ postaje jedan od najoperativnijih jedinica u regionu, što znači da su kako kaže, spremni da intrvenišu za veoma kratko vrijeme bilo gdje u Republci Srpskoj, a gdje se pojavi potreba. 

Radi se o helikopterima Ansa, ruske proizvodnje, koji će se koristiti u medicinske svrhe. Služiće za transport oboljelih lica iz regionalih bolnica, a od opreme ima respirator, EKG, defibrilator. U ovaj helikopter može stati sedam putnika, ili do jedna tona.

Piloti su prošli obuku u Rusiji, a helikoptere su juče koristili.

Ekipu će činiti vazduhoplovna posada, ljekar, a u sklopu posade može biti i medicinski tehničar. Tokom leta može se vršiti reanimacija pacijenta.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Auto Janković