679 Objavljeno 05 avgust 2021 Autor: Micro Mreza

Do početka nove školske godine ostalo je manje od mjesec dana i dok se đaci raduju povratku u školske klupe roditelji su na mukama jer im za opremanje samo jednog školarca treba najmanje 500 maraka.

Školska groznica, koja će mnogima u Srpskoj otanjiti novčanike, se polako zahuktava, a osim nabavke knjiga i školskog pribora, novca treba i za mnoge druge stvari, poput odjeće i obuće. U Banjaluci su za sve osnovce udžbenici besplatni, ali roditelji čija djeca pohađaju škole u ostalim opštinama i gradovima morati da se novčanika uhvate i za knjige.

U knjižari ''Kultura'' već imaju cjenovnik knjiga od petog do devetog razreda.

''Udžbenici za peti razred koštaju oko 100, za šesti oko 160 KM, za sedmi razred 114 KM, za osmi 144,50 i za deveti 133,50 KM, s tim da u knjige za starije razrede nisu uračunate cijene onih za strane jezike. Oni se kupuju posebno, a set košta oko 40 maraka'', rekli su u ''Kulturi''.

Knjige za srednjoškolce još nisu dobili, a kako kažu prosječna cijena je od deset do 20 KM po udžbeniku. Kada je riječ o priboru, procjena je da treba i do 200 maraka jer đacima su potrebe i torbe, pernice, sveske, olovke, gumice, blokove i druge stvari.

Prema riječima trgovaca u knjižarama širom Srpske, cijene školskih ruksaka dostižu čak 100 maraka, a zavise od veličine, modela i brenda, dok je za jednu pernicu potrebno izdvojiti i do 20 maraka, u zavisnosti od toga da li su pune ili prazne, jednodijelne ili duple.

Sveske koštaju od 0,70 pa do čak pet maraka, a olovke, u zavisnosti od vrste i kvaliteta, i do 1,5 KM, bojice i do 17 KM, a flomasteri od 3,70 do 12,30 maraka.

Iako je ranijih godina praksa roditelja bila da već početkom avgusta nabave sve potrebno za školu, situacija je ove godine, kako kažu u knjižari ''Elena'' u Čelincu, dosta drugačija.

''Kada su u pitanju cijene, kućni budžet određuje šta će se kupiti'', kazali su u knjižari ''Elena''.

Iz Udruženja za  zaštitu potrošača ''Don'' u Prijedoru kažu da knjige nisu jedini izdatak roditeljima koji šalju djecu u školske klupe.

''Uz to treba još dosta novca da se dijete obuče jer nije u pitanju kupovina  jedne majice, hlača i patika, to su mnogo veći izdaci. Da bi dvoje djece spremili za novu školsku godinu potrebno je izdvojiti i do 1.000 KM'', rekla je predsjednica Udruženja ''Don'' Murisa Marić.

Da mnogo novca treba da bi se učenici spremili za polazak u školu kažu i u Udruženju porodica sa četvoro i više djece ''Četiri plus''.

''Svako od nas želi da dijete kad krene prvi dan u školu ima novu i lijepu odjeću na sebi i da lijepo izgleda. To je tradicija još od davnina kada smo i mi išli u školu. Sve je poskupjelo tako da za opremanje đaka za novu školsku godinu treba izdvojiti najmanje 500 KM'', rekao je Radovanović.

Ističe da je to udar za kućni budžet i za roditelje koje imaju jednog školarca, a pogotovo za višečlane porodice, tako da u saradnji sa Unijom udruženja poslodavaca RS nastoje da obezbijede besplatan pribor i udžbenike za djecu širom Srpske koja dolaze iz porodica sa četiri ili više djece.

''Svako treće, četvrto i naredno dijete ima pravo na besplatne udžbenike, a obezbjeđivali smo i polovne knjige'', rekao je Radovanović i dodao da su udžbenike proslijedili u druge gradove s obzirom na to da su ove godine u Banjaluci besplatni za sve osnovce.

Besplatni udžbenici

Vlada RS obezbijedila je za iduću školsku godinu besplatne udžbenike za sve učenike prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda osnovne škole. Osim toga besplatne knjige dobiće i pobjednici republičkih takmičenja u prethodnoj školskoj godini, kao i svi učenici do devetog razreda osnovnih škola koji su treće i naredno po rođenju dijete iz porodica sa troje i više djece.

/Glas Srpske/

Centari civilnih inicijativa