Auto Janković
3346 Objavljeno 06 jul 2021 Autor: Duško Mrkonjić

Kao što smo naveli u prethodnoj prognozi, na teritoriji Gradiške i okolnih opština očekuje se toplotni talas, tačnije tropski dan (dani s najvišom dnevnom temperaturom vazduha preko 35.0ºC) ali i tropske noće u četvrtak i petak, jer se tokom noći vrijednosti temperature vazduha neće spuštati ispod 20ºC.

U petak će doći do porasta nestabilnosti koja će tokom kasnijih poslijepodnevnih časova i večeri na subotu usloviti lokalne pljuskovite padavine na području Gradiške, ali i svih potkozarskih opština i gradova.

Sutra:

Još toplije i malo sparno. Vedro, suvo i sunčano uz malo prolaznu oblačnost tokom podneva.

Minimalna temperatura vazduha od 16ºC do 18ºC, dok će najviša dnevna biti između 32ºC i 37ºC.

Biometeorološki uslovi: tokom ranijih jutarnjih časova povoljni. U nastavku dana uslijed tropskog dana doći će do pogoršanja biometeorološki uslova, posebno za srčane bolesnike, stariju populaciju, osobe s problemom gojaznosti, te duševne bolesnike. Izbjegavati aktivnosti na otovorenom od 10 do 18 časova. UV zračenje u porastu.

Četvrtak:

Temperature vazduha u daljem porastu. Vedro, suvo i sunčano uz malo prolaznu oblačnost tokom podneva.

Minimalna temperatura vazduha od 17◦C do 21◦C, dok će najviša dnevna biti između 33◦C i 39◦C.

Biometeorološki uslovi: tokom ranijih jutarnjih časova povoljni. U nastavku dana, uslijed toplotnog talasa doći će do pogoršanja biometeorološki uslova, posebno za srčane bolesnike, stariju populaciju, osobe s problemom gojaznosti, te duševne bolesnike. Izbjegavati aktivnosti na otovorenom od 10 do 18 časova. Uzimajte što više vode. UV zračenje u porastu.

Petak:

Sparno. Tokom prvog dijela dana pretežno sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U nastavku dana doći će do daljeg porasta oblačnost uz sunčane intervale i sunčane periode i vrlo sparno.

S krajem dana i tokom večeri očekuje se prolazak linije nestabilnosti koja će usloviti lokalno pljuskovite padavine na tlu Potkozarja i Lijevča, kao i uz mogućnost grmljavine i električnog pražnjenja.

Biometeorološki uslovi: Uglavnom nepovoljni. Uslijed tropskog dana doći će do pogoršanja biometeorološki uslova, posebno za srčane bolesnike, stariju populaciju, osobe s problemom gojaznosti, te duševne bolesnike.

Ne preporučuju se aktivnosti od 10 do 18 časova. Uzimajte što više vode. UV zračenje u porastu. Uslijed nailaska promjene vremena tegobe mogu imati hronični, srčani i reumatski bolesnici, kao i meteoropate u vidu nesanice i razdražljivosti.

Za vikend temperature vazduha oko normale za ovaj period godine.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Centari civilnih inicijativa