Auto Janković
277 Objavljeno 03 jul 2021 Autor: Srna

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvuju obilježavanju 79 godina od Bitke na Kozari.

Vijence i cvijeće položili su predstavnici Vlade Srbije, Narodne skupštine Republike Srpske, srpski predstavnici u institucijama BiH, 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka, opština i gradova Potkozarja i organizacija od javnog interesa proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je srpski narod uvijek stajao na pravoj strani istorije, od Kosovskog boja do posljednjih ratova na ovim prostorima.

''Srbi nikada nisu imali dilemu da se suprostave imperijama'', istakao je Dodik i opet ukazao na potrebu da se očuva Republika Srpske.

Dodik je napomenuo da je uništenje Srba bio jedan od ciljeva NDH-a, te napomenuo da su Srbi, kao neki drugi narodi ovdje, mogli da budu manje gordi i da se manje suprostavljaju, ali da onda ne bi bili Srbi.

On je u obraćanju na Mrakovici rekao da su danas tu kako bi se još jednom sjetili borbe za slobodu, koja se i danas vodi.

Dodik je istakao da Republika Srpska dobro stoji, da je stabilna, da se razvija i da je opredijeljena za mir, ali da neće da nestane da bi ušla u EU.

On je napomenuo da ponovo iz germanskog svijeta, koji je već napadao Srbe, opet šalju visokog predstavnika, koji nije legitimno imenovan i poručio da ga Republika Srpska neće prihvatiti.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Kozara uvijek bila simbol snage i stradanja.

Cvijanovićeva je na obilježavanju 79 godina od Bitke na Kozari podsjetila na strahote koje je ovaj narod morao da preživi i istakla da je to zalog koji se mora nositi u budućnosti.

Ona je istakla da okupljanjem na Kozari pokazuju odnos prema slavnoj istoriji i kako se bori za slobodu.

Cvijanovićeva je istakla značaj Republike Srpske i njenih institucija koji su garat opstanka srpskog naroda i njegove slobode na ovim prostorima

''Istorija treba da nas nauči kako treba da se ponašamo u budućnosti'', rekla je Cvijanovićeva i dodala kako je srećna što u teškim vremenima može da se nasloni na Srbiju.

Polaganju vijenaca i cvijeća prethodio je parastos na spomen krstu, a slijede umjetnički program, obraćanje zvanica i otvaranje izložbe ''Koncentracioni logor Jasenovac 1941 – 1945'' i prikazan film ''Dara iz Jasenovca''.

Bitka na Kozari je simbol stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, tokom koje je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 ih je protjerano i internirano u logore.

Obilježavanje godišnjice Bitke na Kozari zajednički organizuju odbori za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova vlada Republike Srpske i Srbije.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Centari civilnih inicijativa