Auto Janković
316 Objavljeno 23 jun 2021 Autor: RTRS

Poslanici u NSRS su usvojili Zakon o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za seksualne zloupotrebe i iskorišćavanja djece.

Izmjene zakonskog rješenja o takozvanom registru pedofila dobile su jednoglasnu podršku. Bile su neophodne, zbog odluke Ustavnog suda Republike Srpske od 26. maja. Tada je oborena uredba koja ima povratno dejstvo, a danas je ispravljen taj propust, pa će u registar biti upisani i pravosnažno presuđeni prema ranijim zakonima. Usvojena je i Odluka o utvrđivanju opšteg interesa za tu odredbu.

Vrtić u Doboju, prilikom zapošljavanja, provjerava da li su kandidati koji konkurišu za radno mjesto presuđivani za seksualno zlostavljanje i iskorišćavanje djece. To je obaveza i ostalih predškolskih i obrazovnih ustanova.

Veća zaštita mališana u vrtićima i školama, i manja mogućnost da im se približe nasilnici. Mnogi od njih su odavno izdržali kazne, a nisu evidentirani. Novim izmjenama, i oni će biti u registru.

''Suština je dakle u tome da sva ta lica budu obuhvaćena registrom, da se prati njihovo kretanje i da se na svaki način postupa u smislu vrhunske zaštite. Da se ograniči pristup tim licima vrtićima, školama i mjestima gdje se okupljaju djeca'', istakao je Anton Kasipović, ministar pravde Republike Srpske.

Ivanka Marković, koja je bila na čelu Radne grupe za izradu zakona iz 2018., objašnjava da počinioce očekuje stalni nadzor.

''Imaju obavezu prijavljivanja napuštanja mjesta boravka i pod stalnim su nadzorom institucija. I ne mogu se zaposliti na mjestima gdje borave djeca. Oni će znati da ako počine to krivično djelo 20 godina će biti pod nadzorom'', poručila je Ivanka Marković, predsjednica Radne grupe za izradu Zakona.

Podaci o ovim licima u Srpskoj neće biti javni i dostupni na klik, ali će u njih uvid imati svi kojima su neophodni za rad, poput škola, sportskih ogranizacija, ili organa uprave. Koliko je takih lica, još se ne može znati, jer će u registar biti upisani nakon izdržane kazne. Ovo je veliki iskorak u zaštiti i unapređenju prava djeteta, kaže ombudsman za djecu.

To ističe i psiholog Irena Spasojević. Kaže i da je veoma važno razviti svijest - kod djece da imaju pravo da kažu ne, da se zaštite ma koliko im to bio neko blizak, a kod odraslih - da ne osuđuju žrtve.

''Pedofili su perfidni manipulatori, koji suptilno navode dijete u svoju priču, prvo namamljivanjem i povjerenjem. Obično imaju socijalnu podršku i roditelja i u širem socijalnom kontekstu, tako da dijete, osim što mu ono vjeruje, vjeruje i indirektno, zato što mu njegovi bitni vjeruju'', naglašava Irena Spasojević.

Specifičnost današnjeg vremena jeste i to što su neprimjerenim sadržajima preplavljene društvene mreže i što je sve više počinilaca među mladima. Zakon je uspostavio regulativu, institucije ga sprovode, ali je zaštita djece od predatora - obaveza i roditelja, i kompletnog društva.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Centari civilnih inicijativa