830 Objavljeno 20 jun 2021 Autor: Micro mreža

Povodom slave Hrama i sela Vrbaška u ovoj mjesnoj zajednici su održani dvanaesti ''Duhovski dani'' u organizaciji Kulturno umjetničkog društva ''Mirkovo kolo'' iz Vrbaške i Srpske pravoslavne crkve.

Predsjednik KUD-a ''Mirkovo kolo'' Milenko Vranić rekao je da zbog epidemiološke situacije nije organizovana tradicionalna smotra folklora ali da je ove godine slavlje veće jer se u Vrbaškoj oglasilo crkveno zvono.

''Građanima Vrbaške Duhovi mnogo znače jer se oduvijek na taj dan selo okupljalo i slavilo. Zborovi su zaboravljeni ali KUD „Mirkovo kolo“ čuva tradiciju'', rekao je Vranić.

Paroh vrbaški jerej Miloš Lasica rekao je da je danas u novoizgrađenom hramu Svete Trojice Duhovi danas osveštano i podignuto zvono što je od velikog značaja za vjernike jer se zvono u ovom kraju nije čulo od Drugog svjetskog rata.

Kum zvona Milutin Veljić rekao je da je rođen u Vrbaškoj ali da dugo godina ne živi tu i da mu je veliko zadovoljstvo što Vrbaška ima Dom kulture, školu i sad Hram.

''Nadam se da će zvono zvoniti brojnim budućim generacijama'', rekao je Veljić.

Nakon osveštenja zvona, služen je pomen i položeni su vijenci na spomen obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

/Radio Gradiska/

Centari civilnih inicijativa