552 Objavljeno 15 jun 2021 Autor: Zoran Kalinac

Nova republička kampanja ''Lako je brzinu smanjiti!'' počela je na platou ispred Kulturnog centra u Gradišci nizom saobraćajno-preventivnih aktivnosti s ciljem smanjenja broja vozača koji nepoštuju ograničenje brzine na putevima u Republici Srpskoj.

Kampanja će trajati do 30. septembra i zajednički je sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske (RS), Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, Auto-moto savez (AMS) RS sa 49 Auto-moto društava (AMD) i lokalne zajednice.

Brzina kretanja vozila identifikovana je kao ključni faktor rizika nastanka saobraćajnih nezgoda i povreda u njima. Vožnja brzinom većom od dozvoljene je jedan od osnovnih faktora rizika u saobraćaju, koji podjednako utiče na broj saobraćajnih nezgoda i težinu povreda u tim nezgodama.

Prema podacima MUP-a RS za 2020. godinu, zbog vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom nastalo je 1.605 (17,7 odsto) saobraćajnih nezgoda.

U saobraćajnim nezgodama sa poginulim licima neprilagođena i nepropisna brzina je evidentirana u 41 saobraćajnoj nezgodi (45,6 odsto), a kod saobraćajnih nezgoda sa teškim tjelesnim povredama u 149 saobraćajnih nezgoda (34,7 odsto).

Na platou ispred Kulturnog centra predstavljena je simulacija prevrtanja vozila i čeonog sudara vozila, obuka djece na saobraćajnom poligonu, demonstracija takozvanih ''pijanih naočari'', te demonstracija policijskih sredstava za mjerenje brzine kretanja.

Takođe gradiški mališani uz pomoć pripadnika Policijske uprave i članova AMS-a u Vidovdanskoj ulici zaustavljali su vozače te ih tom prilikom uz prigodne poklone obavjestili o početku kampanje.

''Krećemo sa kampanjom kojom trebamo svim vozačima da ukažemo na značaj poštovanja brzine, jer se brzina pokazala kao jedan od najčešćih uzročnika teških saobraćajnih nezgoda, a nismo ni svjesni koliko je lako smanjiti brzinu. U zadnjih nekoliko godina koristimo savremenu tehnologiju i anonimno mjerimo ponašanje vozača i brzine kojima se kreću. U naselju do 50 kilometara na čas oko 30% ne poštuje saobraćajne propise, a negdje oko 70% van naselja. Cilj je da poštujemo sve saobraćajne propise, da se brzine na putevima smanje i da što više saobraćajnica razdvoji da je što manja mogućnost mješanja učesnika u saobraćaju'', rekao je Ranko Babić, generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske.

Novica Krunić iz Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske istakao je da je došlo do pada broja poginulih u saobraćajnim nezgodama, teško povrijeđenih, lako povrijeđenih i teških udesa, te da svi pokazatelji i aktivnosti idu u pozitivnom pravcu i da su ti brojevi zadovoljavajući, međutim da to i dalje nije dobra ocjena.

''Moramo ići još dalje i zato smo i u Gradišci, aktivnost traje do 30. septembra i obuhvata ključne mjesece u kojima imamo najviše stradalih. Očekivati je da se u ovoj godini smanji broj saobraćajnih nezgoda, prošle godine broj stradalih je zaustavljen na 101, a ove godine nam je želja da taj broj bude ispod 90 i konačno da ta brojka silazi ispod trocifrenog broja'', kazao je Krunić.

''Na području PU Gradiška za prvih pet mjeseci dogodilo se ukupno 226 saobraćajnih nezgoda, a što se tiče učešća brzine kao faktora koji je uticao na nastanak udesa to je 23,5%. Sistemima koji nam stoje na raspolaganju mi nastojimo da djelujemo proaktivno, tako da česta pojava na našim putevima su razni oblici kontrole i isto tako nastavićemo u narednom periodu'', rekao je novinarima Goran Milanović, komandir PS za bezbjednost saobraćaja Gradiška.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Centari civilnih inicijativa