564 Objavljeno 04 maj 2021 Autor: Micro Mreza

Službenici Policijske uprave Banjaluka uhapsili su T.B. iz Slovenije zbog sumnje da je falsifikovao dokumente, kao i D.D. iz Banjaluke, te O.A. iz Laktaša zbog sumnje da su provalili u stan koji je pomenuti državljanin Slovenije koristio na području grada.

Naime, T.B. je 1. maja prijavio policiji da je provaljeno u stan na području Banjaluke koji on privremeno koristi.

Policija je ubrzo u vezu s ovom krađom dovela O.A. i D.D, međutim otkrili su i da T.B. koristi falsifikovane dokumente.

"Kod lica O.A. i D.D. pronađeni su i oduzeti predmeti koji potiču iz navedenog krivičnog djela. Policijski službenici su operativnim radom na terenu, došli do saznanja da lice T.B. koristi falsifikovana dokumenta, te je na osnovu naredbe Osnovnog suda Banjaluka izvršen pretres stana koji koristi navedno lice, kojom prilikom su pronađeni i oduzeti falsifikovana putna isprava i vozačka dozvola Republike Slovenije na ime Sami Pjanić, mobilni telefon, sim kartice kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem ovog krivičnog djela. Nakon kriminalističke obrade lice T.B. je predato Terenskom centru za strance Banjaluka radi preduzimanja mjera i radnji iz njihove nadležnosti", navodi se u saopštenju Policijske uprave Banjaluka.

Iz banjalučke policije dodaju da se O.A. takođe sumnjiči da je 29. aprila ove godine provalio u kuću na području Banjaluke, odakle je ukrao torbicu sa novcem i ličnim dokumentima.

"Kod lica O.A. su pronađeni i oduzeti predmeti koji potiču iz ovog krivičnog djela, te će biti vraćeni oštećenom licu", zaključuje se u saopštenju.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Suđenje za zločin u Trnu: Majka ubijenog govorila Čamberu "ubico"

Kao što je i najavljeno, Milan Đurđević (43) iz Laktaša priznao je krivicu po optužnici koja ga tereti da je sa mjesta zločina kući odvezao sugrađanina Dalibora Čambera (47), optuženog da je u Trnu ubio Duška Savanovića (24) i ranio Aleksu Babića (22).

Nakon priznanja razdvojen je sudski postupak sa onim koji se vodi protiv Čambera, a Đurđeviću će presuda biti izrečena u petak.

Inače, tokom suđenja, danas je Vesna, majka ubijenog Savanovića, na izlasku iz sudnice krenula prema Čamberu te mu govorila "ubico", s tim što su je sudski policajci zaustavili u namjeri da mu priđe.

Nakon razdvajanja postupka, tužilac Aleksandar Simonović rekao je da ne postoji ni jedna olakšavajuća okolnost na strani Đurđevića.

"On je bio potpuno svjestan šta čini, a oštećeni ničim nisu doprinijeli da dođe do obračuna i korištenja oružja", rekao je Simonović.

Branilac Đurđevića, Duška Bogojević, istakla je da on krivicu priznao od samog početka.

"Nije bilo nikakvog dogovora između mog klijenta i Čambera. Đurđević nije ni znao da prvooptuženi ima pištolj kod sebe, a krivično djelo je počinio iz neopreznosti i neznanja šta će uraditi Čamber jer je u njega usmjerio oružje i rekao mu da ga vozi kući", kazala je Bogojevićeva.

Ona tvrdi da bi Đurđević spriječio Čambera da je znao njegove namjere, te dodaje da je Đurđević spreman da nadoknadi štetu oštećenima. Đurđević je istakao da se kaje i ponovo uputio saučešće porodici ubijenog Savanovića.

Roditelji ubijenog Savanovića, Vesna i njen suprug Miodrag, žalili su se i da ništa ne čuju, a došli su da saznaju zašto je ubijen njihov sin.

Sudija Dragan Uletilović ih je upozorio da moraju da poštuju sud.

"Vidim koliko nas sud poštuje, kao da smo na pijaci", kazao je Miodrag Savanović.

Podsjetimo, kako su "Nezavisne" ranije objavile, po optužnici, Čamber i Đurđević su mercedesom C, za čijim volanom je bio Đurđević, došli na pumpu, a po izlasku iz vozila došlo je do verbalnog sukoba sa Savanovićem i Babićem koji su na pumpu došli mercedesom GLK 220.

Tada je, dodaje se, došlo do fizičkog obračuna pa je Čamber izvadio pištolj "CZ", kalibra devet milimetara, za koji nema oružni list, niti dozvolu za nošenje.

Prema optužnici, ispalio je hitac prema Mercedesu GLK koji je pogodio zadnji lijevi točak, a Savanović i Babić su sjeli u vozilo i pokušali da odu, ali ih je Čamber zaustavio.

Babić je, dodaje se, izašao iz vozila i Čamber je prema njemu ispalio hitac i pogodio ga u lijevo stopalo. Kako se navodi u optužnici, Babić je krenuo da se udaljava i Čamber ga je pratio, a zatim ga je Savanović udario i oborio.

Čamber je, navodi se, pao leđima na tlo i iz tog položaja je ispalio treći hitac prema Savanoviću, koji je bio okrenut leđima i udaljen dva do tri metra od njega. Savanović je zadobio prostrelnu ranu karlice i trbuha, usljed čega je došlo do masivnog unutrašnjeg iskrvarenja. Sanitetom je prevezen u Urgentni centar UKC RS gdje je podlegao od posljedica ranjavanja u 23.50 časova.

Đurđević je, kako se navodi u optužnici, odvezao Čambera s mjesta zločina kako bi mu pomogao da prikrije pištolj i druge tragove.

Predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović kazao je da je Daliboru Čamberu Sudsko vijeće produžilo pritvor u kohem je od janaura.

Njegov advokat, Miloš Paleksić, sudu je predao izvod iz kaznene evidencije za optuženog. Podsjetio je Sud da je podnio zahtjev za vještačenje krvi oštećenih na prisustvo droga.

"To bi trebalo uraditi što prije jer nakon šest mjeseci od uzimanja uzoraka krvi to nije moguće utvrđivati", rekao je Paleksić.

Banjalučanin uhapšen nakon višemjesečnog bjekstva, ostaje u pritvoru

Pripadnici MUP-a RS uhapsili su Mihajala Pavlovića (20) rođenog u Banjaluci, koji je duži vremenski period bio u bjekstvu na teritoriji Srbije, saopštilo je danas Tužilaštvo BiH.

Kako se navodi osumnjičenog za krivotvorenje novca i isprave, uhapsili su pripadnici jedinice za intervencije Banjaluka, a Sud BiH odredio mu je pritvor.

Kako se pojašnjava u saopštenju, navedeni je obuhvaćen je istragom Tužilaštva BiH i MUP-a RS, koja se odnosi na dvojicu osumnjičenih sa područja Banjaluke, koji su osumnjičeni su u stanu na području Banjaluke, nabavili tehničku opremu te vršili krivotvorenje novčanica valute KM, dokumentacije za kredite, dokumenata različite namjene, kao i PCR testova za kovid 19, potrebnih za boravak, putovanja i kretanje, čime se prouzrokovala velika opasnost za zdravlje i bazbjednost građana.

"Osumnjičeni je bio u bjekstvu nakon akcije MUP-a RS u kojoj su u Banjaluci, kod dvojice osumnjičenih, pronađene krivotvorene novčanice, dokumenti raznih namjena, kao i krivotvoreni PCR testovi, kojima se ugrožava zdravstvena sigurnost građana", pojašnjeno j u saopštenju Tužilaštva BiH. 

Policija podnijela izvještaj protiv Stanivukovića

Banjalučka policija podnijela je danas Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka izvještaj protiv gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, nezvanično saznaju "Nezavisne".

Naime, kako su naveli iz Policijske uprave Banjaluka uz navođenje inicijala, izvještaj je podnesen zbog postojanja osnova sumnje za krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.

"Lice D.S. se sumnjiči da je dana 05.04.2021. godine, ispred Administrativne službe grada Banjaluka, kao komandant Gradskog štaba za vanredne situacije postupilo suprotno propisima Republičkog štaba za vanredne situacije Republike Srpske i suprotno odrebama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti iako je bio dužan i mogao biti svjestan da na taj način može uticati na odluku građana da svojim ponašanjem postupaju suprotno mjerama za suzbijanje virusa korona", kazali su u Policijskoj upravi Banjaluka.

Stanivuković je povodom navedenog u četvrtak saslušan u Policijskoj upravi Banjaluka.

"Ako se teretim što sam izašao pred svoj narod, dobro onda sam kriv, ali suština je da je ovo jedan u nizu od 10 krivičnih dijela protiv mene. Ovo je politički instrumentalizovano i ovo neće proći na sudu. Ovo nije napad na gradonačelnika, već na grad Banjaluku", kazao je Stanivuković tada za "Nezavisne".


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Auto Janković