701 Objavljeno 12 februar 2021 Autor: Bojan Trgić

Gradska boračka organizacija i Gradski odbor SUBNOR-a Gradiška prvi put su se sastali u istoriji postojanja ova dva udruženja, s ciljem potpisivanja zajedničkog dokumenta o saradnji.

Saradnja je prioritet budućeg djelovanja ove dvije organizacije, zaključeno je na sastanku SUBNOR-a i Gradske boračke organizacije Gradiška, a poseban akcenat se stavlja na sprječavanje revizije istorije, ističe predsjednik Gradske boračke organizacije Gradiška, Milovan Gagić.

"Cilj ovog sastanka je njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova na ovim prostorima i pokušaj sprječavanja revizije istorije, da se zna da su Srbi na ovim prostorima vodili ratove za slobodu. Svi ovome moramo dati doprinos i spriječiti reviziju istorije koja se dešava sa Zapada, što je vidljivo i u primjeru filma "Dara iz Jasenovca"."

Pored sprječavanja revizije istorije, na sastanku je dogovoreno i zajedničko obilježavanje svih značajnih događaja iz istorijske prošlosti od Prvog svjetskog rata, Drugog svjetskog rada i Odbrambeno-otadžbinskog rata, ističe predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Gradiška, Nikola Kragulj.

"Pored borbe za sprječavanje revizije istorije i zajedničkog obilježavanja događaja i naše prošlosti, dogovorili smo se da ćemo zajedednički raditi na održavanju i obnavljanju spomen obilježja, da ćemo pokušati skoncentrisati spomen obilježja tamo gdje su se događaji desili na isti prostor, te ćemo takođe sarađivati kada su u pitanju imena ulica", ističe Kragulj.

Iz ove dvije organizacije naglašavaju da je ovo samo inicijali sastanak, nakon kojeg bi trebao uslijediti akt o zajedničkoj saradnji, te očekuju da bi njihov potez trebale slijediti i druge lokalne zajednice u Republici Srpskoj.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative FreedomNo photo description available.

Auto Janković