575 Objavljeno 27 januar 2021 Autor: Micro Mreza

Na tri lokacije na sjeveroistoku BiH, prema nalogu Tužilaštva BiH, u toku je pretres objekata i hapšenje u okviru zajedničke operacije tužilaštava BiH i Švedske u borbi protiv organizovanog kriminala, međunarodne trgovine ljudima i pranja najmanje 3,9 miliona evra.

''Aktivnosti se realizuju u okviru Zajedničkog istražnog tima (JIT) Tužilaštva BiH i pravosudnih i policijskih agencija Švedske, te uz koordinaciju EVRODžAST-a'', saopšteno je iz Tužilaštva BiH, čiji istražilac na terenu koordiniše aktivnosti sa policijskim službenicima Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji djeluju uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Objekti pretresa su pod nadzorom policijskih službenika, a u toku su detaljni pretresi kuće/stana, pomoćnih prostorija, pratećih objekata, vozila, kao i pretres elektronskih uređaja, računara i telefona, a s ciljem prikupljanja dokaza za vođenje postupaka u BiH i Švedskoj.

Lica koja su pod istragom osumnjičena su da su, zajedno djelujući, učestvovala u izvršenju više krivičnih djela, u kojima su oštećene žrtve trgovine ljudima iz izrazito ranjive populacije, te je izvršenjem krivičnih djela, ostvarivana velika imovinska korist, koja je počinjenjem krivičnih djela pranja novca, s ciljem legalizovanja, ubacivana u finansijsko poslovanje.

Krivična djela su počinjena na teritoriji BiH i Švedske, a što je rezultiralo formiranjem zajedničkog istražnog tima.

Počinjena krivična djela odnose se na radnu eksploataciju oštećenih, krivična djela prevare i zloupotrebe prava iz socijalnog osiguranja, a iznos nezakonito stečene imovinske koristi dostiže najmanje 3,9 miliona evra, piše Glas Srpske.


Pratite ''Micro mrežu'' na društvenim mrežama:
YouTube Logo | The most famous brands and company logos in the world Facebook, Logo, Social Network, Network  What is the history of Instagram's logo? - Quora Twitter logo history | Creative FreedomNo photo description available.

Auto Janković