468 Objavljeno 03 decembar 2020 Autor: Bojan Trgić

Udruženje građana “Mikro mreža” je u saradnji sa “Centrom modernih znanja” iz Banjaluke uz podršku fondacije Friedrich Ebert realizovalo panel diskusiju na temu “Sistem vrijednosti u Bosni i Hercegovini”.

Sa gostima iz svih dijelova Bosne i Hercegovine razgovarali smo na temu krize sistema vrijednosti, anomije, obrazovanja i medija, koji zajedno utiču na sistem vrijednosti.

Analizom društva od rata pa na ovamo jasno je da se bh. društvo našlo pred brojnim izazovima. Kako tvrdi Nebojša Macanaović, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci, na te izazove Bosna i Hercegovina nije bila spremna, pa smo odbacili prethodni sistem, a nismo usvojili neki novi, te se trenutno nalazimo u jednom vakumu.

“Vakum stvoren odbacivanjem jednog sistema i prelaskom u drugi još traje. Taj fenomen se naziva anomija, gdje jedne društvene norme nisu zamijenile druge, pa imamo neku vrstu iskrivljenih vrijednosti, bezakonja i vladavine nepravde, a sve se opravdava snalažljivošću, kojom se opravdavacju sredstava kojima se dolazi do cilja.”

Da snalažljivost nije prevariti sistem ili drugo lice, složio se i profesor Esad Bajtal, koji je insistirao da na tome da moramo krenuti od sebe.

“Mi stalno upiremo prstom u druge, a nikako da krenemo od sebe. Kada se vratimo sebi i svojim greškama i počnemo o njima javno govoriti javiće se proctor za pomirenje, a samim tim i konstruktivan dijalog, povjerenje i sve ono što je neophodno ovom društvu.”

Osvrćući se na publikaciju koju je izdao “Friedrich Ebert Stiftung” prošle godine, profesor Damir Nadarević podvukao je da u BiH nije toliko iskvaren sistem vrijednosti, koliko je loša percepcija.

“U toj publikaciji mi imamo pojave kao što visoko vrednovanje poštenja, obrazovanja, rad ai tako dalje, dok sa druge strane metod dolaska do tih priznanja nije isti kao i do sada. Diplome se kupuju, do kapitala se dolazi na sumnjiv način, a svako sistem prilagođava sebi, a ne opštem dobru.”

Da je opšte dobro davno postalo samo fraza, potvrdila je profesorica na na Fakultetu političkih nauka u Srajevu Enita Čustović, tezom da mediji sve više urušavaju sistem vrijednosti.

“Mediji su ti koji svojim sadržajem sve više degradiraju sistem vrijednosti ali to od njih traže gledaoci, jer te rijaliti i ostale zabavne emisije su najgledanije. Zato treba ne cenzurisati medije, nego ograničiti ponudu ovakvih sadržaja.”

Ponuda ovih sadržaja je velika ali mi odlučujemo šta ćemo gledati, ističe socijalni radnik Ognjen Ranisavić.

“Sve je stvar izbora. Mi imamo sistem vrijednosti koji nosimo iz kuće, dograđujemo ga kroz školovanje i jasno nam je šta je ispravno, a šta ne. Na nama je da se opredijelimo, bez da stalno kukamo kako ne valja ovo ili ono. Možemo da biramo za sebe ali za svoju djecu u kom pravcu ćemo da idemo.”

Svi učesnici su se složili da je velika odgoovrnost i na akademskoj zajednici ali je na nama najveća odgovornost. Kako je na kraju istakao profesor Bajtal, jedan Spartak je digao ustanak u robovlasniščom sistemu bez ikakvih prava i normi, a Sizif je bio uprona uprkos konstantnim padovima, što znači da je sistem vrijednosti moguće izmijeniti samo treba postojati volja za tim kod pojedinaca.

Učesnici panela:

Nebojša Macanović, Fakultet političkih nauka Banja Luka (radio na polju obrazovanja ali i penalnog i postpenalnog tretmana osuđenih lica): Posljedice anomije društva i kriza sistema vrijednosti u BiH

 Esad Bajtal, nezavisni istraživač Sarajevo (publicista koji mogu se slobodno usuditi i reći provocira pokvareno društvo svojim tekstovima), Sistem vrijednosti kao moralna karika u društvu. Moral i politika u BiH

Damir Nadarević, Islamski pedagoški fakultet, Bihać (komunikolog koji se na specifičan način bavi analizom građana i političara što ćemo čuti i večeras): Da li se promjenio sistem vrijednosti ili samo njegova hijerarhija?

Enita Čustović, Fakultet političkih nauka, Sarajevo (Enita će govoriti o sistemu vrijednosti i mladiha u BiH obzirom da svjedoči čudnim pojavama u bh. Društvu koje su svakodnevne): Kriza sistema vrijednosti iz ugla medija

Ognjen Ranisavić, UG IN SOCIETAS, Banja Luka (naš kolega koji svojim emisijama vraća nadu ljudima da sve prepreke mogu preći bez obzira na njihovo stanje)


Subscribe na naš YouTube kanal.

Pratite ''Micro Mrežu'' na FacebookuInstagramu Twitteru.

Besplatnu Android aplikaciju preuzmite OVDJE.

Auto Janković